Πρώτο θέμα αναμένεται να είναι το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου και θα εξεταστεί η πρόοδος της τρίτης αξιολόγησης, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων.
 
Σύμφωνα με την ατζέντα της συνεδρίασης, αναμένεται να εξεταστεί η υλοποίηση της τεχνικής συμφωνίας που επήλθε το προηγούμενο διάστημα, και χειροκρότησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup του περασμένου έτους. Σημειώνεται ωστόσο πως στην ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας δεν αναφέρεται το κλείσιμο της αξιολόγησης.
 
«Η Ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώθηκε αναφορικά με την 3η αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με επίκεντρο την εφαρμογή των εναπομενουσών προαπαιτούμενων δράσεων» επισημαίνεται στο συνοδευτικό κείμενο της ατζέντας.
 
Πάντως, σε δηλώσεις του από τη Γερμανία την Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογράμμισε την ανάγκη για διασφάλιση πως η ελληνική οικονομία θα σταθεί στα δικά της πόδια μετά το τέλος του προγράμματος, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της «εθνικής ιδιοκτησίας» της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.
 
«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι (οι Έλληνες) μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια, με βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από κίνητρα ώστε να παραμείνει σε σταθερή πορεία συνέχισης της δικής της -υπό εθνική ιδιοκτησία- μεταρρυθμιστικής διαδικασίας καθώς και σε αξιόπιστη διαμόρφωση πολιτικής» δήλωσε ο Πορτογάλος τεχνοκράτης από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Διατηρώντας το momentum στην ευρωζώνη το 2018 και μετά».
 

Το ΔΝΤ ξανάρχεται

 
Μετά από μία υποχώρηση μερικών μηνών από το προσκήνιο του ελληνικού ζητήματος, το προσεχές διάστημα αναμένεται να επανέλθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς φτάνει η ώρα για την μία και μόνη αξιολόγηση που προβλέπει το πρόγραμμα που έχει εγκρίνει για την Ελλάδα από τον περασμένο Ιούλιο.
 
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, πρόκειται για την «επί της αρχής συμφωνία για δάνειο» που έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι, η οποία προβλέπει την εκταμίευση δανείου ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η οικονομική εφημερίδα, το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ που προβλέπει την απόφαση για την εκταμίευση του ποσού μετά την αξιολόγηση του Φεβρουαρίου, δεν θα ενεργοποιηθεί, για δύο λόγους.
 
Πρώτον, καθώς αναφέρεται πως η χώρα μας δεν επιθυμεί την εκταμίευση του ποσού των 1,6 δισ. ευρώ. Αιτία, το γεγονός πως το κόστος του δανείου αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την έκδοση ενός νέου ομολόγου από την ελληνική οικνομία, κάτι που θα δώσει λύση στο όποιο πρόβλημα ρευστότητας. Δεύτερον, οι συζητήσεις για το χρέος δεν διαφαίνονται στο αμέσως επόμενο διάστημα, βάζοντας στον «πάγο» τις απαιτήσεις ΔΝΤ και Ελλάδας.
 
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης σε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, που δεν κατονομάζει, το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, δίνοντας ωστόσο λίγες πιθανότητες σε μία τέτοια εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι επιθυμία πολλών χωρών της ευρωζώνης. Επίσης, σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα λήγει σε λίγους μήνες, αλλά με εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.
 
Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται το γεγονός πως το ΔΝΤ τοποθετεί τον πήχη για το πλεόνασμα του 2018 στο 2,2%, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στο 3,8%, με τον μνημονιακό στόχο να απαιτεί 3,5%. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται προς το συμφέρον του Ταμείου η συμμετοχή του έως το τέλος του προγράμματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση αποχώρησης των Αμερικανών, η Ευρώπη θα μιλάει για την «επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως το ΔΝΤ».
 
Τέλος, τον ερχόμενο Μάιο αναμένεται η μεγάλη διαπραγμάτευση που θα θέσει όλα τα θέματα (χρέος, τελευταία προαπαιτούμενα τρίτου μνημονίου, δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και 2019, επόμενη ημέρα των μνημονίων, κ.α.), με τη στάση του ΔΝΤ να θεωρείται κρίσιμη για τα μελλούμενα, τόσο αναφορικά με τις απαιτήσεις των δανειστών, όσο και με τα «κοινωνικά μέτρα» που η κυβέρνηση στοχεύει, στην περίπτωση που καταφέρει να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για κάτι τέτοιο.
 
Σε κάθε περίπτωση, πριν τον Μάιο, αναμένεται η Εαρινή Σύνοδος του Ταμείου τον ερχόμενο Απρίλιο που θα βγάλει ειδήσεις, με το ερώτημα της «πιστοληπτικής γραμμής» που προανήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας να μένει να απαντηθεί.