Όπως αναφέρει ο διευθυντής της οργάνωσης HRW, Κένεθ Ροθ, «περισσότεροι πεθαίνουν στη Λιβύη απ’ ό,τι στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να τη διασχίσουν». Μάλιστα, δήλωσε ότι οι σοκαριστικές εικόνες που μετέδωσε το CNN τον Νοέμβριο, με την πώληση Αφρικανών σκλάβων που διέμεναν σε καταυλισμό μεταναστών κοντά στην Τρίπολη, δεν τον εξέπληξαν.
 
«Το HRW το κατήγγειλε ήδη από καιρό: ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στη Λιβύη είναι φρικτός. Λαμβάνουμε ακατάπαυστα μαρτυρίες για αναγκαστική εργασία, σεξουαλική κακοποίηση, βασανιστήρια», δήλωσε σε συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης.
 
«Κανείς δεν θα πρέπει να στέλνεται με τη βία στη Λιβύη σήμερα», υπογράμμισε.
Τα ευρωπαϊκά πλοία «δεν στέλνουν τους ανθρώπους στη Λιβύη», όμως η Ε.Ε. και κυρίως η Ιταλία «κάνουν εμμέσως αυτό που δεν μπορούν να κάνουν άμεσα, εκπαιδεύοντας το λιμενικό της Λιβύης το οποίο οδηγεί τους πρόσφυγες» πίσω στη χώρα, όπως κατήγγειλε.
 
Επικαλούμενος δε στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ανέφερε ότι «περισσότεροι μετανάστες πεθαίνουν στη Λιβύη απ’ ό,τι στη Μεσόγειο κατά την προσπάθειά τους να τη διασχίσουν και αυτό δίνει μια ιδέα της σοβαρότητας της κατάστασης».
 
Όπως σημείωσε, «η Ευρώπη έχει αναμφισβήτητα ευθύνη να ελέγχει τα σύνορά της», ωστόσο «θα πρέπει να προσπαθήσει να περιορίσει την εισροή μεταναστών επενδύοντας οικονομικά στις χώρες τους είτε ενεργώντας κατά των καταπιεστικών καθεστώτων από τα οποία προσπαθούν να γλιτώσουν».
 
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, το 2017 τουλάχιστον 3.116 μετανάστες πέθαναν ή αγνοούνται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.