Ο Μιρς υποστήριξε ότι περίπου το 90% των 60 βουλευτών της αριστερής πτέρυγας του SPD  τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την κεντροδεξιά CDU/CSU των Άνγκελα Μέρκελ και Χορστ Ζεεχόφερ. «Τώρα πρέπει να βάλουμε ψηλά στην ατζέντα το πως αυτό το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο και πως θα συμμετέχουν όλοι. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν εάν τα μέλη έχουν τον τελευταίο λόγο στη συμφωνία για νέο μεγάλο συνασπισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, υπάρχουν λεπτές ισορροπίες σχετικά με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον κυβερνητικό σχηματισμό. Στις 21 Ιανουαρίου 600 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της βάσης του SPD, θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν το κόμμα τους πρέπει να συμμετέχει στην κυβέρνηση.

Η νεολαία του κόμματος έχει ταχθεί ξεκάθαρα  κατά των διαπραγματεύσεων και θα προσπαθήσει να την εμποδίσει. Η εολαία έχει ξεκινήσει εκστρατεία εναντίον της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση, ενώ καταψήφισε με 52 ψήφους, έναντι 51 την πρόταση της ηγεσίας. To Κεντρικό Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) του Βερολίνου καταψήφισε επίσης την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες με ψήφους 21 έναντι 8 υπέρ.