«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας», δήλωσε ο Στόλντενμπεργκ, μετά από  συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμτς, ξεκαθάρισε το βράδυ της Τετάρτης πως η ονομασία θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις από πλευράς ΠΓΔΜ, με τον εκπρόσωπο της Ναουμόφσκι να αναφέρει ότι κανείς δεν δικαιούται να επιβάλει την ονομασία της χώρας.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας».