Όπως αναφέρει το Voice of America, στηριζόμενο σε ισπανικά ΜΜΕ, τα αυτονομιστικά κόμματα, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του Δεκεμβρίου, εξέλεξαν ως πρόεδρο της καταλανικής Βουλής τον σοσιαλδημοκράτη , Ρότζερ Τορέντ, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εκ νέου αναγόρευση του εξόριστου Κάρλες Πουτζντεμόντ σε πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας.

Στην ψηφοφορία της Τετάρτης, ο Τορέντ πήρε 65 ψήφους, ενώ ο κοινός υποψήφιος των υποστηρικτών της παραμονής στην Ισπανία πήρε 56 ψήφους. Οι οκτώ βουλευτές που πρόσκεινται στο Podemos προτίμησαν την αποχή.

Τα έδρανα του Πουτζδεμόντ και των υπόλοιπων τεσσάρων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης, που έχουν διαφύγει στο Βέλγιο, ήταν κενά, στολισμένα με κίτρινες κορδέλες, το ίδιο και τα έδρανα του Οριόλ Τζουνκέρας (επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου αυτονομιστικού κόμματος ERC) και δύο ακόμη βουλευτών που βρίσκονται στη φυλακή.

Ο Πουτζδεμόντ σκοπεύει να αναγνώσει τις προγραμματικές δηλώσεις του μέσω τηλεδιάσκεψης και να κυβερνήσει εξ αποστάσεως, κάτι που θα επιτραπεί αν το αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της καταλανικής Βουλής – στην οποία τέσσερα από τα επτά μέλη είναι αυτονομιστές. Η απόφαση της επιτροπής μπορεί να αγνοήσει τις συστάσεις των νομικών συμβούλων του Kοινοβουλίου, σύμφωνα με τους οποίους δεν νοείται κυβέρνηση εξ αποστάσεως.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «την κυβέρνηση μέσω skype» και έχει δεσμευθεί ότι θα κινηθεί νομικά απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Αξίζει να σημειωθεί πως η βουλευτής των αυτονομιστών Ελσα Αρτάντι, δήλωσε ότι «η θέληση του λαού είναι επιστρέψει ο Κάρλες Πουτζδεμόντ.