Οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς και η πορεία των συζητήσεων μεταξύ των δύο διαπραγματευτικών ομάδων μπορεί να προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του πρέσβη της ΠΓΔΜ και διαπραγματευτή, Βάσκο Ναουμόφσκι, ωστόσο η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
 
Αφενός, το απόγευμα της Πέμπτης «διέρρευσαν» πέντε πιθανά ονόματα που προτείνει ο Μ. Νίμιτς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», και αφετέρου, άδειασαν δημόσια τον διαπραγματευτή, που όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε άλλη γραμμή από εκείνην της σημερινής κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από την ακροδεξιά του Γκρουέφσκι.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ, mkd.mk, τα πέντε ονόματα που προτάθηκαν είναι: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).
 
Όπως ανέφερε το ίδιο δημοσίευμα, η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορούσε να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija, Makedonija (Skopje).
 

Αυστηρό μήνυμα του ΝΑΤΟ για λύση στο όνομα

 
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ, ζήτησε από την ηγεσία της ΠΓΔΜ να επιδείξει ρεαλισμό σχετικά με την ονομασία της χώρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη γειτονική χώρα.
 
«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας», δήλωσε ο Στόλντενμπεργκ, μετά από  συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμτς, ξεκαθάρισε το βράδυ της Τετάρτης πως η ονομασία θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις από πλευράς ΠΓΔΜ, με τον εκπρόσωπο της Ναουμόφσκι να αναφέρει ότι κανείς δεν δικαιούται να επιβάλει την ονομασία της χώρας.
 
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του “μακεδονικού” λαού και της “μακεδονικής” γλώσσας».
 

Άδειασμα του πρέσβη του Γκρουέφσκι

 
Οι δηλώσεις Ναουμόφσκι, που έδειξαν προς στιγμήν να βυθίζουν τις διαπραγματεύσεις στην αβεβαιότητα, προκάλεσαν την ανεπίσημη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ενώ μετά από την δημόσια τοποθέτηση του διπλωμάτη, αναμένεται να εμπλακούν πιο ενεργά οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
 
Σε δήλωσή «πηγών» της ΠΓΔΜ που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις πρακτικές της διπλωματίας, οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.
 
«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.
 

Ευθύνες από την Ευρώπη

 
Την εκτίμηση ότι το αντιπολιτευτικό, συντηρητικό κόμμα VMRO-DPMNE της πΓΔΜ «προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα» εκφράζει σημερινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv.
 
«Η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι στα Σκόπια, ενδεχομένως ενθαρρυμένη από τη Ρωσία, προσπαθεί να εμποδίσει την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα με την Ελλάδα, η οποία έχει εμποδίσει την πρόοδο της πΓΔΜ σε ό,τι αφορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Το δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνει ότι ο πρέσβης της πΓΔΜ στις ΗΠΑ Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος δήλωσε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να επιβάλει ένα νέο όνομα στη χώρα του- διορίστηκε από τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σύμμαχο της προηγούμενης κυβέρνησης, στην οποία επικεφαλής ήταν το εθνικιστικό κεντροδεξιό κόμμα VMRO-DPMNE.
 

Μήνυμα συναίνεσης από Ιερώνυμο

 
Η Εκκλησία ήταν τελικά η πρώτη που ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις με την ΠΓΔΜ, μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της «τακτικής επικοινωνίας». Το γεγονός, μάλιστα, εξόργισε την Νέα Δημοκρατία, που καταλόγισε ανευθυνότητα στην κυβέρνηση για την επιλογή της να ενημερώσει πρώτα την Εκκλησία και μετά τα κόμματα.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ενημέρωση που του παρείχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον τελευταίο να καλεί όλες τις δυνάμεις να επιδείξουν συναίνεση αναφορικά με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, και στέλνοντας μήνυμα κατά των συλλαλητηρίων.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής, ο Α. Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ενώ επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:
 

Ο Πρωθυπουργός κ.Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο και τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά  με την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. Ο Πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Του ζήτησε δε να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία
 
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να συμβάλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.