Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν ήθελαν να κερδίσουν το δημοψήφισμα. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα» σημείωσε, προσθέτοντας πως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών ήταν θλιμμένα παρά τη νίκη. «Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%» τόνισε. 
 
Παράλληλα, μίλησε και για την συνομιλία που είχε με τον Α. Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο Πρωθυπουργός συμφώνησε με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο. «Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω» υποστήριξε ο Γ. Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ' ό,τι «ηλίθιος».


«Εντολοδόχος της τρόικας» ο Χουλιαράκης

 
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Γιώργο Χουλιαράκη ως εντολοδόχο της τρόικας από την πρώτη στιγμή. «Ο Γιώργος Χουλιαράκης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως εντολοδόχος της τρόικας. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν δούλευε για μένα, ούτε για το υπουργείο μου» είπε. 
 
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, χαρακτήρισε την σχέση του μαζί του ως επίπονη. «Η σχέση μου με τον Ευκλείδη είναι επίπονη. Την περίοδο της διαπραγμάτευσης ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Πλέον δεν μπορώ να τον αναγνωρίσω. Ο Ευκλείδης έγινε “yes man” στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτήν τη μεταλλάγη. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ όσα είπε ο Ευκλείδης μετά τις 6 Ιουλίου» τόνισε χαρακτηριστικά. 
 


«Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» 
 

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση είχε ως «όπλο» την αναδιάρθρωση των ομολόγων της ΕΚΤ. Δήλωσε πως ο Μάριο Ντράγκι πίεσε για να μη συμβεί αυτό, υπό τον φόβο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες. «Δεν ξέρω πότε αποφάσισε να συνθηκολογήσει ο Τσίπρας» πρόσθεσε για τον πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος δεν είχε πει στα Eurogroup ούτε μία λέξη με την οποία δεν ήταν σύμφωνος ο πρωθυπουργός. 
 
Μιλώντας για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος το είδε στο διαδίκτυο και έφριξε. «Όταν διάβασα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, γιατί είχαμε συμφωνήσει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα το είχαν περάσει και από μένα να δω δεδομένου ότι ήθελαν τη βοήθειά μου, αυτό δεν έγινε ούτε καν συμβουλευτικά, το είδα στο διαδίκτυο, έφριξα και όχι γιατί οι στόχοι ήταν κακοί αλλά γιατί τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι είχαν μικρότερη αξία από το χαρτί πάνω στο οποίο είχαν γραφτεί. Θύμωσα τόσο πολύ που έκατσα όλο το βράδυ και έγραψα ένα πύρινο άρθρο. Και θεώρησα ότι αυτό ήταν το διαζύγιό μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μετά όταν ξαναήρθαν σε επαφή μαζί μου και μου ζήτησαν να πάω να συζητήσουμε. Μου είπαν “άλλο το κομματικό και άλλο το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς εσύ δεν είσαι ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν γα λόγια του. 
 
Τέλος, σημείωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ελληνικό κόμμα με ελληνικό όνομα ως παρακλάδι του πανευρωπαϊκού κινήματος DiEM25, το οποίο θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του 2019.