«Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ επισημαίνοντας ότι «όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία».


Το προσφυγικό στο βάθος

 
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση η Άγκυρα δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία που έχει συνάψει για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας.
 
Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί, δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών υπογράμμισε ο Ο. Τσελίκ. «Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», κατέληξε.
 
Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν να σημειωθεί πρόοδος στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. «Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας στον Ταγίπ Ερντογάν πως  οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Ωστόσο ο Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.