Οι απειλές του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, για επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων εναντίον πόλεων της βόρειας Συρίας που ελέγχονται από Κούρδους, έγιναν και επισήμως πραγματικότητα. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AlHaber, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, τονίζει ότι η Τουρκία αναπτύσσει και οπλικά συστήματα κατά των αντιαρματικών πυραύλων που χρησιμοποιεί η κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

 
Η Τουρκία οφείλει να καθαρίσει τη βόρεια Συρία από τα, όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος, «τρομοκρατικά στοιχεία», υποστηρίζοντας επίσης ότι η Τουρκία και η Μόσχα θα συνεχίσουν τις συνομιλίες όσον αφορά τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας στην Αφρίν.
 
Σύμφωνα με τους Κούρδους αντάρτες της ομάδας YPG, τα χωριά στην Αφρίν έχουν υποστεί πλήγματα από τουλάχιστον 70 όλμους ενώ η Άγκυρα έχει παραδεχθεί επισήμως ότι η στρατιωτική επιχείρηση για την οποία είχε προειδοποιήσει «είναι σε εξέλιξη».
 
Ο εκπρόσωπος της κουρδικής πολιτοφυλακής Ρότζχατ Ροτζ δήλωσε στο Reuters ότι πρόκειται «για τον βαρύτερο τουρκικό βομβαρδισμό» από τότε που η τουρκική κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, ανατολικά του Ευφράτη.

Αντιδράσεις από τη Μόσχα

 
Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, μετέδωσε ότι αποχώρησε από την περιοχή η ρωσική δύναμη των 170 στρατιωτών, ενώ, όπως επισημαίνεται η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο του εναέριου χώρου της βορειοδυτικής Συρίας.
 
Ο Αχμέτ Μπεράτ Κονκάρ, βουλευτής και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, είπε στο Al Jazeera: «Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για να μεταφέρει τις δυνάμεις της στην Εφρίν μακριά από τις περιοχές συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Τουρκίας».


Έκκληση στη διεθνή κοινότητα

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν το κύριο κουρδικό κόμμα της Συρίας, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), απηύθυνε έκκληση στις παγκόσμιες δυνάμεις να σταματήσουν τον βομβαρδισμό από την Τουρκία της περιοχής Αφρίν στη βόρεια Συρία.

 
«Η Αφρίν δεν είναι μόνη της», υπογραμμίζει το PYD σε ανακοίνωσή του στην οποία δεσμεύεται ότι όλη η βόρεια και ανατολική Συρία θα σταθεί στο πλευρό της.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα (…) να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην Αφρίν», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το PYD.
 
Το κόμμα αυτό, πολιτική πτέρυγα των YPG, κάλεσε τον ΟΗΕ να αναλάβει αμέσως δράση για να μετατραπούν σε ασφαλή ζώνη τα υπό κουρδική ηγεσία τμήματα της βόρειας και της ανατολικής Συρίας.
 
«Οι τουρκικές αρχές (…) έχουν γίνει απειλή για οποιαδήποτε λύση στην συριακή κρίση», πρόσθεσε. Οι YPG και οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται εντός του συριακού εδάφους αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς γύρω από την περιοχή Αφρίν τις τελευταίες ημέρες.


Μαζικές διαδηλώσεις Κούρδων
 

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας, καταγγέλλοντας τις -τότε- απειλές της γειτονικής Τουρκίας για επίθεση εναντίον των προπυργίων των Κούρδων. 

Μεγάλο πλήθος πολιτών πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης Τζαουαντίγιε, στην επαρχία της Χασάκα. «Είμαστε ενωμένοι και θέλουμε να στηρίξουμε τον λαό μας στο Αφρίν» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο 40χρονος διαδηλωτής.
 
Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στο Αφρίν, όπου παρά τη βροχή κατέβηκαν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και σε άλλες κουρδικές πόλεις.