Ο Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι «ήμασταν και είμαστε Μακεδόνες» και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της χώρας θα πρέπει να υπάρξει «διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας». Υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.


«Να μην απολέσουμε και αυτή την ευκαιρία»

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επανέλαβε πως η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» αν θέλει να βγει από την απομόνωση και να αποτελέσει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. «Η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ».


Αποστάσεις από τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κράτησαν αποστάσεις από όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ναουμόφσκι, για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία. Ο Ναουμόφσκι είχε δηλώσει πως η στάση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Νίμιτς είναι απαράδεκτη ως προς την ονομασία. «Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση».


Πιθανές ονομασίες

Το απόγευμα της Πέμπτης διέρρευσαν πέντε πιθανά ονόματα που προτείνει ο Μ. Νίμιτς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», και αφετέρου, άδειασαν δημόσια τον διαπραγματευτή, που όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε άλλη γραμμή από εκείνην της σημερινής κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που προέρχεται από την ακροδεξιά του Γκρουέφσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΠΓΔΜ, mkd.mk, τα πέντε ονόματα που προτάθηκαν είναι: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια).


Αισιόδοξος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 24 Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας. Ο Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος για το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της χώρας του.

«Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι μεταξύ των δύο φιλικών χωρών υπάρχει διάθεση να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να βρεθεί μία λύση στο θέμα του ονόματος, λύση αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών», ανάφερε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως η όποια λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου να δοθεί απάντηση από τους πολίτες.