Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας επανέλαβε ότι μετά από χρόνια «βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων» και σε αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να ξημερώσει η μέρα «που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Είμαστε η Αριστερά της μάχης»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως το κόμμα του είναι η Αριστερά της μάχης και των αγώνων και τόνισε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής για την Ελλάδα, αλλά αποτελεί έναν ιστορικό κόμβο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί σε καλύτερες συνθήκες μελλοντικά.

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος. Η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον. Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων. Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης».

Στάθηκε και πάλι στους οικονομικούς δείκτες

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και αυτό παρατηρείται από την άνοδο των οικονομικών δεικτών. Παράλληλα, έκανε λόγο για δικαίωση των αποφάσεων του ελληνικού λαού.

Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά. Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί.

Και σήμερα οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015. Ήταν τελικά προϋπόθεση η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας, για να έρθει το τέλος των μνημονίων. Αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσανεξία στους πολιτικούς μας αντιπάλους».

«Θετικό παράδειγμα η στάση Ιερώνυμου»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Ιερώνυμου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία ». Έβαλλε κατά του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως «θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Τέλος, υποστήριξε ότι τα εθνικά συμφέροντα απαιτούν ομοψυχία και διαπραγματευτική ικανότητα, προσθέτοντας ότι οι κραυγές και οι αφορισμοί δεν βοηθούν. «Τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».