Δεδομένου ότι δεν πέρασε το νομοσχέδιο που είχε υποβληθεί στη Γερουσία, η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους έχει ανασταλεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το προσωπικό, το οποίο δεν κρίνεται απαραίτητο, τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το προσωπικό που κρίνεται απαραίτητο, όπως οι υπηρεσίες ασφάλειας, καθώς μέλη του συνεχίζουν να εργάζονται.
 
Το 2013 η αμερικανική κυβέρνηση είχε έρθει αντιμέτωπη με παρόμοιο περιστατικό, με το ομοσπονδιακό κράτος να παραληρεί για 16 μέρες. Το Κογκρέσο είχε ψηφίσει την καταβολή των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων αναδρομικά, κάτι που αναμένεται να κάνει και η τωρινή κυβέρνηση. Ωστόσο 800.000 εργαζόμενοι σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες έλαβαν αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.
 
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε ότι η Γερουσία θα ψηφίσει τη Δευτέρα  ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, εκτός εάν οι Δημοκρατικοί συμφωνήσουν να ψηφίσουν νωρίτερα το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους.
 
«Θα επιστρέψουμε ξανά σε αυτό αύριο και για όσο διάστημα χρειαστεί για να ψηφίσουν οι Δημοκρατικοί μια νομοθεσία που θα ανοίξει εκ νέου την κυβέρνηση» δήλωσε ο Μακ Κόνελ, όπως αναφέρει το Reuters.
 

Οι υπηρεσίες
 

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους δεν θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις του στο Αφγανιστάν, ούτε αυτές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Το σύνολο του 1,3 εκατομμυρίου ένστολων θα εξακολουθήσει να εργάζεται, ωστόσο το πολιτικό προσωπικό που κρίνεται μη απαραίτητο θα τεθεί σε αναγκαστική αργία.
 
Απαραίτητη κρίνεται και η πλειοψηφία των εργαζομένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς βάσει του σχεδίου του, εκτιμάται ότι οι 95.000 από τους 115.000 υπαλλήλους του θα εξακολουθήσουν να εργάζονται κανονικά. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια, περιλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου, μπορούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν για τρεις εβδομάδα χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.
 
Περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι του Λευκοί Οίκου σε σύνολο 1.715 θα πρέπει να τεθούν σε αναγκαστική αργία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ χθες. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαθέτει αρκετό προσωπικό για να φέρνει εις πέρας τα καθήκοντά του, ενώ αναμένεται να μεταβεί κανονικά την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός για να παραστεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

«Αναξιόπιστος ο Τραμπ»
 

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τσακ Σούμερ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο Σούμερ χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο αναξιόπιστο εταίρο διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία αρκετές φορές μόνο για να «κάνει πίσω ο Τραμπ».
 
«Το να διαπραγματεύεσαι με τον Τραμπ είναι σα να διαπραγματεύεσαι με ένα ζελέ!» δήλωσε ο Σούμερ έπειτα από την 90λεπτών συζήτηση του με τον αμερικανό πρόεδρο. «Είναι αδύνατο να διαπραγματευτείς με έναν συνεχώς κινούμενο στόχο» πρόσθεσε.