Με 362 ψήφους υπέρ και 279 κατά το έκτακτο συνέδριο του SPD δέχτηκε την ρπρόταση του Μάρτιν Σουλτς.
 
Σοσιαλδημοκράτες και  Χριστιανική Ένωση θα ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από αύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.
 
Στη συνέχεια το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες.
 
«Πετύχαμε πολλά και μπορούμε να αξιοποιήσουμε πολλές από τις υποσχέσεις που δώσαμε προεκλογικά. Το θέμα είναι ότι είτε θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για συνασπισμό είτε θα γίνουν νέες εκλογές. Δεν πιστεύω ότι νέες εκλογές είναι ο σωστός δρόμος για μας. Αυτοί που λένε κατηγορηματικά “όχι ασχέτως με το τι μπορούμε να πετύχουμε” πρέπει να ξέρουν ότι αυτή δεν είναι η δική μου θέση και δεν είναι ο δικός μου τρόπος. Εάν το κόμμα επιλέξει τον μεγάλο συνασπισμό, θα κυβερνήσει ίσος προς ίσο με τους Χριστιανοδημοκράτες. Το SPD θα είναι αναγνωρίσιμο, ορατό και θα ακούγεται» είπε παρευρισκόμενος στο συνέδριο ο Σουλτς.