Σχολιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου στο συλλαλητήριο,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτίμησε ότι «αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». 
 
«Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε σε δήλωσή του. 
 
Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «βαθιά αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό». «Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα» ανέφερε.
 
Επίθεση στη ΝΔ με αφορμή τα σχόλια του προέδρου της εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για υπονόμευση της αξιοπιστίας της όποιας διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό. «Στους ερασιτεχνικούς χειρισμούς και τη διγλωσσία της κυβέρνησης ήρθαν σήμερα να προστεθούν ονοματολογικές αναφορές του κ. Τσίπρα και οι απαράδεκτες δηλώσεις του διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς περί «Μακεδονίας». Όλα αυτά είναι βλαπτικά για τα ελληνικά συμφέροντα και εγείρουν κρίσιμα ερωτήματα για μυστικές συμφωνίες του κ.Τσίπρα με τον κ.Νίμιτς» σημειώνει το κόμμα.
 
Προσθέτει ότι «από την άλλη μεριά, διαρροές για δηλώσεις Καραμανλή δημιουργούν μείζονα θέματα διγλωσσίας και στη ΝΔ». «Κυβέρνηση και ΝΔ έτσι υπονομεύουν την αξιοπιστία  της όποιας διαπραγμάτευσης και  σπέρνουν θύελλες σύγχυσης και φανατισμού, ιδιαίτερα ζημιογόνες για  τις εθνικές επιδιώξεις και συμφέροντα. Επιτέλους όχι άλλες υπεκφυγές, θόλωμα νερών. Υπευθυνότητα» τονίζει.
 

Προπηλακισμός Ζουράρι
 

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, ομάδα διαδηλωτών αποδοκίμασε τον πρώην υφυπουργό Παιδείας Κώστα Ζουράρι. 
 
Την τελευταία στιγμή, άνδρες της προσωπικής του φρουράς τον έβαλαν σε όχημα της αστυνομίας και έτσι φυγαδεύτηκε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Τον προπηλακισμό του βουλευτή των ΑΝΕΛ κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι τη συγκέντρωση «καπηλεύτηκαν, και τελικά σε αυτήν κυριάρχησαν, στοιχεία φανατισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, με αισθητή την παρουσία της Χρυσής Αυγής». Σημειώνει δε ότι «αυτό γίνεται αντιληπτό και από  τον προπηλακισμό του βουλευτή, Κ. Ζουράρη, και από τον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia».
 
Εκτιμά ότι η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών επιθυμεί μια λύση «που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, απέναντι στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς. Και τη λύση αυτή υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, χωρίς να υποκύπτει σε μικροκομματικούς υπολογισμούς, φραστικούς εξτρεμισμούς, και εθνικιστικές κορώνες».

 

Εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη Libertatia
 

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, η κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από ακροδεξιούς, η οποία κατευθύνονταν μπρος τη συγκέντρωση. Στο σημείο έσπευσαν 6 οχήματα της πυροσβεστικής με 15 πυροσβέστες, όμως το κτίριο κάηκε ολοσχερώς ενώ δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.
 
Νωρίτερα, ομάδα ακροδεξιών προσπάθησε να κινηθεί προς την Καμάρα, ωστόσο, η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να φτάσουν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.


 

Κάλεσμα για συγκέντρωση

Ο αντιεξουσιαστικός χώρος έχει καλέσει σε συγκέντρωση στις 18:00 με αφορμή τη χτεσινή επίθεση. Όπως ανέφερε και σε ανακοίνωση της η κατάληψη «γύρω στις 13.30 το μεσημέρι της Κυριακής και λίγο πριν το εθνικιστικό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, φασιστικές ομάδες που συμμετείχαν σ' αυτό ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων σε κατειλημμένους χώρους. Αφού πρώτα επιτέθηκαν στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο “Σχολείο” και απωθήθηκαν με επιτυχία, στη συνέχεια προσέγγισαν την κατάληψή μας, προκαλώντας ζημιές στην πρόσοψη και τον φράκτη. Οι ζημιές αυτές αποκαταστάθηκαν άμεσα από μέλη της συλλογικότητάς μας, τα οποία στη συνέχεια επέλεξαν να στηρίξουν την αντιεθνικιστική συγκέντρωση στην Καμάρα. 
 
»Γύρω στις δυο ώρες αργότερα, ομάδα 60-70 φασιστών επιτέθηκε στην κατάληψή μας με μολότοφ και φωτοβολίδες, προκαλώντας τον εμπρησμό της. Εκείνη την ώρα δεν υπήρχε κόσμος στο κτίριο, καθώς βρισκόταν στην συγκέντρωση της Καμάρας. Καθόλη τη διάρκεια της επίθεσης έξω από την κατάληψη βρίσκονταν τόσο ασφαλίτες όσο και κλούβα των ΜΑΤ σταθμευμένη παραδίπλα, οι οποίοι και κάλυπταν την επίθεση χωρίς να παρέμβουν. Η αντίδραση της γειτονιάς πρέπει να αναφερθεί, καθώς κόσμος βγήκε στα μπαλκόνια φωνάζοντας προς τους φασίστες, οι οποίοι απάντησαν σε βρισιές και ρίψη φωτοβολίδων. Όταν οι φασίστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν ξανά το Σχολείο, η αστυνομία κράτησε την ίδια στάση, καλύπτοντας τους φασίστες και αποκλείοντας τους συντρόφους μέσα στο κτίριο».