Tην πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν, στο σημερινό Εurogroup, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό βήμα» προς την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
 
Ο Γάλλος τεχνοκράτης δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα και οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, κατά τρόπο που να επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει στην ομαλότητα.
 
Την ίδια ώρα, σαφείς αποφάσεις προανήγγειλε και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τοποθετόντας ψηλά τον πήχη για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης. Ο Πορτογάλος έκανε λόγο για «φυσική αλληλουχία» των γεγονότων αναφορικά με την έγκριση της δόσης, σημειώνοντας ωστόσο πως πρώτα θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα μέτρα που αναμένονται από την κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται επίσης, πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης, πετόντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην επικεφαλής του ESM, Τόμας Βίζερ.
 
Αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο Eurogroup εμφανίστηκε ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ευρώπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που εξέφρασε ικανοποίηση για την εφαρμογή μεγάλου μέρους των προαπαιτούμενων, καθώς και για την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων.
 

Στο τραπέζι το αφορολόγητο

 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στην Κομισιόν έχει ανοίξει συζήτηση για περικοπή του αφορολόγητου ορίου κατά έναν χρόνο νωρίτερα, το 2019 αντί του 2020, με τις πηγές πληροφορόρησης να επικαλούνται την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοικτό υπό την αίρεση της κρίσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών για την δυνατότητα επίτευξης του συμφωνημένου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για το ερχόμενο έτος.
 
Το δημοσίευμα σημείωνει ότι η Ελλάδα «θα υιοθετήσει νομοθεσία, σε συμφωνία με τους θεσμούς, για να διασφαλίσει την ακριβή επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, με τρόπο θετικό για την ανάπτυξη».
 
Στο προσχέδιο σημειώνεται ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι η έκπτωση του ΦΠΑ στα εναπομείναντα νησιά θα πρέπει να εξαλειφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2018 και προστίθεται ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει συνολικά 88 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. 
 

Μηνύματα ικανοποίησης από το EuroWorking Group

 
Την περασμένη Παρασκευή στο EuroWorking Group (EWG) έκρινε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα, που είχαν συμφωνηθεί, έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής στην έγκριση ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, οι τεχνοκράτες εξέτασαν μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέτρα που πέρασαν στο πολυνομοσχέδιο – σκούπα που έφερε η κυβέρνηση από τη Βουλή προ ημερών.
 
Κατά τη συνεδρίαση, υπήρξε η παρουσίαση της έκθεσης συμμόρφωσης της ΕΕ για τα προαπαιτούμενα που έχουν ολοκληρωθεί και για αυτά που έχει συμφωνηθεί, τα οποία λόγω έλλειψης χρόνου θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες ή ακόμη και στην τέταρτη αξιολόγηση. Οι τεχνοκράτες κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα περίπου 110 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν την πρώτη εκταμίευση των δόσεων.
 
Αν  το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το ύψος της επόμενης δόσης των δανείων ανέρχεται μεταξύ 6 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα εκταμιευθεί σε πάνω από μία υποδόσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι εκτός από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, ένα μέρος της επόμενης δόσης θα χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει να δημιουργείται ένα ταμειακό απόθεμα που θα χρειαστεί η Ελλάδα για τη μετα-μνημονιακή εποχή.