Συνέντευξη στους Ορέστη Βέλμαχο, Μηνά Κωνσταντίνου

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του TPP, ο Στέλιος Νικητόπουλος στέκεται στην άνοδο του εθνικισμού στην Ελλάδα και τους φασίστες που αισθάνονται νομιμοποιημένοι μετά το συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Αναφέρεται στο παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και το πώς ο εθνικισμός υπονομεύει τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.  

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Πως βίωσες τα όσα συνέβησαν τη μέρα του συλλαλητηρίου;

Είχε πολύ κόσμο είναι αλήθεια αλλά δεν είχε καμία σχέση με το αντίστοιχο του 1992. Δεν ήταν 500.000 όπως ισχυρίζονται οι διαδηλωτές και δεν είχε τον χαρακτήρα του Πάνδημου που είχε αυτό του 1992. Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος έχει διαφοροποιήσει τη στάση του απέναντι σε τέτοιου είδους συλλαλητήρια, παρά την όποια δυναμική μπορεί να είχε το χθεσινό.

Υπήρξαν γεγονότα που μας επιτρέπουν να πούμε πως ήταν μια μαύρη μέρα φασισμού στη Θεσσαλονίκη, με τάγματα εφόδου να τρομοκρατούν και να καίνε. Έκαψαν την κατάληψη στη Libertatia, έγινε επίθεση σε αντισυγκέτρωση στην Καμάρα από χρυσαυγίτες και επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Σχολείο» όπου εκεί οι φασίστες απωθήθηκαν. Είναι υπόλογοι όσοι τους παρέχουν πολιτική κάλυψη. Η ίδια η κατάληψη Libertatia περιγράφει μέσω ανακοίνωσης της τα όσα έγιναν. Μας θύμισε μαύρες εποχές η εικόνα του κτηρίου στις φλόγες.

Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν τον χαρακτήρα μεγάλου μέρος όσων συμμετείχαν στο συλλαλητήριο;

Ακριβώς. Να επισημάνουμε πως σαφώς δεν είναι φασίστες όσοι πήγαν στο συλλαλητήριο, αλλά για πρώτη φορά είχαμε τόσο πολλούς φασίστες στη Θεσσαλονίκη και είναι πολύ χαρακτηριστικά τα πλάνα με τον Κασιδιάρη και τους χρυσαυγίτες. Καλούμε όσους δεν είναι φασίστες να δουν το πραγματικό πρόσωπο όσων διαδήλωναν μαζί τους και να μην παρέχουν στον φασισμό καμία νομιμοποίηση και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Ήταν αφορμή για να δούμε πως η πώληση της κοινωνίας με όχημα τον εθνικισμό υπονομεύει τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση.

Βλέπουμε πόσο σαθρό είναι το λεγόμενο αντιμνημονιακό μέτωπο, καθώς πρώτιστος το πρόταγμα πρέπει να είναι αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιφασιστικό και δευτερευόντως αντιμνημονιακό. Ούτε ο κύριος Μπουτάρης μπορεί να είναι αξιόπιστος όταν μιλάει ενάντια στο συλλαλητήριο γιατί θυμόμαστε καλά ότι η στάση στους κοινωνικούς αγώνες των τελευταίων ετών, όπως στις Σκουριές, ήταν αντίθετη. Πρέπει να μιλήσουμε με αξιοπιστία. Όχι στον φασισμό που είναι γέννημα του καπιταλισμού, για τον οποίο κάποιοι θεωρούν ότι πρώτα θα έρθει η συντέλεια του κόσμου και μετά θα πέσει και ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει εναλλακτική.

Αυτό βέβαια το πιστεύει μεγάλο μέρος της κοινωνίας…

Όταν μαθαίνεις σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σου φαίνεται αδιανόητο πως υπάρχει άλλος τρόπος

Απειλές κατά τη ζωής του

Περιμέναμε να καταδικαστεί η συμμετοχή πολιτών δίπλα σε φασιστικά στοιχεία από τις πολιτικές δυνάμεις Από τα Δεξιά περιμέναμε την κάλυψη, αλλά έχουμε υποστήριξη του χθεσινού συλλαλητηρίου και από άλλες πλευρές όπως για παράδειγμα η Πλεύση Ελευθερίας.

Υπάρχει κάλυψη και νομιμοποίηση κατά κάποιο τρόπο αυτών των φασιστικών ομάδων με το να συνδιαδηλώνουμε μαζί τους. Οι διοργανωτές το έδωσαν το στίγμα με τους ομιλητές που είχαν και έθεσαν το πλαίσιο. Έβαλαν τον απόστρατο στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, που φώναζε στο πλήθος «Ζήτω ο στρατός». Το ακροδεξιό «αλήτες προδότες πολιτικοί» δεν το ακούσανε; Πήγε και απλός κόσμος βέβαια και μεγαλύτερη είναι η ευθύνη των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και σχηματισμών για να πάρουν μια θέση υπεύθυνη. Υπάρχει βέβαια και η προσωπική ευθύνη του καθένα. Λέμε τόσο καιρό πως η ΕΡΤ δεν πρέπει να μεταδίδει λόγο πολιτικού μίσους.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν δεν πυροδοτούν το μίσος; Δεν είναι δημόσια υποκίνηση βίας; Ενώ ως εργαζόμενος έχω κάνει πολλές φορές σκληρή κριτική στη διοίκηση της ΕΡΤ, θα ήθελα να πω πως πολύ σωστά δεν μεταδόθηκε ζωντανά το συλλαλητήριο γιατί ήταν βέβαιο πως θα προαχθεί ο ακροδεξιός λόγος. Υπήρξε και υστερία της οποίας έπεσα και εγώ θύμα γιατί έκανα το φοβερό «λάθος» να δώσω στο διαδίκτυο ξερά την είδηση για τη συγκέντρωση στην Καμάρα ενάντια σε κάθε εθνικισμό.

Και εκεί σε περιέλαβε ο Στόχος;

Την πήρε λοιπόν αυτή την ανάρτηση η φασιστική εφημερίδα Στόχος και με στοχοποίησε στους φασίστες όλης της Ελλάδας και όλου του κόσμου. Δέχθηκα διαδικτυακό βομβαρδισμό επιθέσεων και παίρνω ακόμα απειλητικά μηνύματα για τη ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειας μου. Θα κάνω καταγγελία στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος γιατί τον φασισμό πρέπει να τον καταλάβει κανείς βαθιά. Δεν θα πεθάνει μόνος πρέπει να τον τσακίσουμε. Έχουμε περάσει σε εποχή κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης του φασισμού, σε εποχή που κάποιοι θέλουν να αναδείξουν μια σοβαρή Χρυσή Αυγή.

Οι χρυσές εφεδρείες του φασισμού

Πρόσωπα όπως ο Φραγκούλης Φράγκος είναι χρυσές εφεδρείες για αυτή την περιβόητη Xρυσή Αυγή;

Είχε μιλήσει συγκέντρωση του Άνθιμου στη Θεσσαλονίκη για την «προϊούσα ισλαμοποίηση της Ελλάδας και της Ευρώπης». Αυτές είναι οι εφεδρείες του συστήματος. Οι άνθρωποι που ήταν στο συλλαλητήριο χρησιμοποιήθηκαν για πολιτικές φιλοδοξίες. Προετοιμάζεται η δημιουργία σκληρού δεξιού κόμματος χωρίς να ξέρουμε αν θα γίνει τελικά, αλλά αν γίνει οι περσόνες αυτού του κόμματος έχουν αρχίσει να αναδυκνείονται. Κάποιοι από τον κόσμο είχαν αγαθές προθέσεις αλλά δεν ήταν όλων οι προθέσεις αγαθές. Είδαμε πατριδοκαπηλία και απλουστευτική σκέψη. Πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στον φασισμό.

Για να ανοίξουμε το θέμα πέρα από το χθεσινό συλλαλητήριο, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, τη στάση της κυβέρνησης και τη θέση της ΝΔ για απομάκρυνση του Νίμιτς;

Βλέπω να γιγαντώνεται ο εθνικισμός και στις δύο χώρες με τις εξελίξεις. Δεν αποφασίζουν μόνοι τους οι λαοί. Οι αποφάσεις επιβάλλονται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια τους στα Βαλκάνια. Βεβαίως και η ΕΕ θέλει την ένταξη στην ΠΓΔΜ. Οι εθνικιστικές αντιδράσεις και οι γραφικές αντιδράσεις με περικεφαλαίες βοηθούν στην εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων. Η γνώμη μου είναι πως θα πρέπει οι δύο λαοί να λύσουν μόνοι τους το θέμα με αμοιβαίο σεβασμό.

Ο εθνικισμός είναι ο χειρότερος τρόπος για να αντιδράσεις απέναντι στην υπόθεση που υπονομεύει βέβαια και τους κοινωνικούς αγώνες. Ενώ ψηφιζόταν στη Βουλή η ουσιαστική απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος στα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, το πλαίσιο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, που βοηθάει την Eldorado να κάνει καναδική και τη Μακεδονία και τη Θράκη, και τόσα άλλα αντεργατικά μέτρα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπήρξε ο τέλειος αντιπερισπασμός.


«Οι φασίστες αισθάνονται νομιμοποιημένοι»

Πιστεύεις πως το συλλαλητήριο μπορεί να αποτελέσει πάτημα για να δούμε και άλλες παρόμοιες δράσεις;

Δυστυχώς ναι. Έχει πυροδοτηθεί το κλίμα και θα πρέπει όλοι να προσέχουν την ψηφοθηρία και την πατριδοκαπηλία. Οι φασίστες  αισθάνονται κοινωνικά και πολιτικά νομιμοποιημένοι μετά το συλλαλητήριο και έχουν πάρει θάρρος. Δυστυχώς θα δούμε κι’ άλλα. Μετά τη δολοφονία του Φύσσα όλοι αυτοί είχαν κρυφτεί και τώρα άρχισαν να ξαναβγαίνουν.

Αξίζει όμως να τονιστεί η απουσία και η αμηχανία της Αριστεράς σε όλο αυτό.

Η Αριστερά δεν είναι ένα πράγμα. Υπάρχει η Αριστερά όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που το καταδίκασε ως εθνικιστικό συλλαλητήριο και η Αριστερά που έδωσε έμφαση στον αλυτρωτισμό της ΠΓΔΜ όπως η ΛΑΕ. Για την Πλεύση Ελευθερίας τα είπαμε και δεν ξέρω σε πιο πολιτικό φάσμα κατατάσσει και τον εαυτό της. Έχει διαφορετικές απόψεις εντός της η Αριστερά. Πιστεύω πως η Αριστερά θα μπορούσε να κάνει αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο γιατί εκεί είναι η ουσία του θέματος. Το πάρει μέρος η Αριστερά σε ένα εθνικιστικό συλλαλητήριο για να μη χάσει ψήφους δεν το βρίσκω σοβαρό.

Ο καθένας πρέπει να παίρνει θέση ανάλογα με την προσωπική του αντίληψη και όχι να προσποιείται. Όταν ρωτάνε «δηλαδή όλο αυτό τον κόσμο θα τον χαρίσουμε;» αυτό ακριβώς θέλω να πω πως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να μην συμβαδίσει και να μην συνδιαδηλώσει με τη Χρυσή Αυγή και τις άλλες φασιστικές γκρούπες.