Η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν επειγόντως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν, προκειμένου να σπάσει σε δύο κομμάτια η δόση των 7,6 δισεκατομμυρίων.

Δεμένη με πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια η δεύτερη υποδόση

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης και ξεκαθάρισε πως το ποσό που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα θα χωριστεί σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και η δεύτερη περίπου τον Απρίλιο και θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη μείωση των κόκκινων δανείων.

«Το συνολικό ποσό θα είναι 6,7 δισ. θα διαχωριστεί σε δύο υποδόσεις, η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισ., θα εγκριθεί όταν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα, στο δεύτερο μισό Φεβρουαρίου. Η δεύτερη υποδόση θα μπορούσε να εγκριθεί τον Απρίλιο και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και την πορεία των κόκκινων»δανείων. Η Ελλάδα έκανε σημαντική πρόοδο για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, η διαδικασία κύλησε πιο ομαλά από ό,τι αναμένονταν και οι αγορές το αναγνώρισαν αυτό. Όλοι ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο».


«Ακόμη ένα καλό Eurogroup» σύμφωνα με Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίηση του μετά τη σημερινή συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη καλό Eurogroup για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι ευρωπαίοι δανειστές είναι αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

«Τα πράγματα έχουν αναστραφεί και ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι επί της ουσίας έχει κλείσει πολιτικά η τρίτη αξιολόγηση. Υποστήριξε ότι η τέταρτη αξιολόγηση δεν θα περιλαμβάνει πολλά προαπαιτούμενα.

«Καλή μέρα για την Ελλάδα»

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε θετική για την Ελλάδα την απόφαση του Eurogroup.« Ήταν μία καλή ημέρα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών, ακόμη κι όσοι ήταν σκεπτικοί πριν από λίγο καιρό».

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή σχεδόν όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση, μετά την τεχνική συμφωνία για το πακέτο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Ιδιαίτερα, οι ελληνικές αρχές έχουν υιοθετήσει τον προϋπολογισμό του 20128 που είναι σύμφωνος με τον συμφωνημένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η έκθεση συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών Θεσμών δείχνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους των τελευταίων τριών ετών (2015-2017).

Οι ελληνικές αρχές επίσης συνέχισαν να ενισχύουν την είσπραξη φόρων μέσω της ΑΑΔΕ και ενίσχυσαν τη δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Το επιχειρηματικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί από περαιτέρω ενέργειες με στόχο το άνοιγμα επαγγελμάτων, τη βελτίωση του συστήματος αδειών επενδύσεων, την άρση κανονισμών που αχρείαστα περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά προϊόντων όπως και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Πρόοδος στον πλαίσιο υποστήριξης της επίλυσης του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» έχει επιτευχθεί μέσω περαιτέρω ενεργειών για την αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Το Eurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία μιας φιλόδοξης συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης με ισχυρή ιδιοκτησία από τις ελληνικές αρχές. Οι αρχές καλούνται να την ολοκληρώσουν σε συνεργασία με τους Θεσμούς πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα εκκρεμή προαπαιτούμενα επειγόντως. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EuroWorking Group να επιβεβαιώσει την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων στη βάση μιας αξιολόγησης από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Αυτό θα περιλαμβάνει και μια αξιολόγηση που θα επιβεβαιώνει ότι μια συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι διασφαλισμένη, όπως και η ολοκλήρωση των  εκκρεμών κυβερνητικών ενεργειών στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό μνημόνιο και να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος.

Η τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί στην Ελλάδα σε δύο εκταμιεύσεις, ξεκινώντας  με 5,7 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, για να καλυφθούν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, να επιτραπεί η περαιτέρω εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να υποστηρίξει τη δημιουργία του ''μαξιλαριού'' ρευστότητας για το ελληνικό κράτος, ώστε να υποστηρίξει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Η ακόλουθη εκταμίευση για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων μπορεί να εγκριθεί από το EuroWorking Group την άνοιξη, με μία θετική αναφορά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την εκκαθάριση καθαρών ληξιπρόθεσμων, χρησιμοποιώντας επίσης ίδιους πόρους και μια επιβεβαίωση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι έχει συνεχιστεί η απρόσκοπτη ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα τελικά στάδια του προγράμματος του ESM, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. το Eurogroup επιβεβαιώνει την έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας από το EuroWorking Group για τον μηχανισμό ανάπτυξης-προσαρμογής, που θα εφαρμοστεί ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης χρέους, αν χρειαστεί, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017.

Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική ελληνική στρατηγική ανάπτυξης όταν ανανεώσουν την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.