Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το SPD συμφώνησε να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με τον συνασπισμό των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν το κόμμα.

Το Βράδυ της Δευτέρα ο Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε  με την Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και τον Χορστ Ζεεχόφερ (CSU). Σύμφωνα και με τους τρεις η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Ο Σουλτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα διαπραγματευτεί με στόχο η Γερμανία να αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία «θα βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων στη χώρα».

Ωστόσο, ο Ζεεχόφερ ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τις διερευνητικές συνομιλίες και δεν προβλέπεται καμιά επαναδιαπραγμάτευση ήδη συμφωνηθεισών πολιτικών. «Δεν μπορεί κανείς να θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αντιρρήσεις της νεολαίας του SPD

Η νεολαία του SPD αντιδρά στη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Μέρκελ. Όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, πρόκειται να υπάρξουν εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία ενάντια στο μεγάλο συνασπισμό. Μιλώντας στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) δήλωσε ότι «για μας ξεκινά τώρα το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς μας. Θέλουμε να πείσουμε τα μέλη ότι η άποψή μας είναι η σωστή και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Υπογράμμισε πως η νεολαία θα συνεχίσει να μάχεται κατά της συμμετοχής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηριζόμενος στο ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες στη βάση του κόμματος. «Όταν υποβληθεί το σχέδιο της συμφωνίας για νέο συνασπισμό, εμείς, οι νέοι Σοσιαλδημοκράτες, θα οργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία και θα υποστηρίξουμε την άποψη μας. Μετά τη -με μικρή διαφορά- απόφαση του συνεδρίου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού. Το συνέδριο έλαβε την απόφαση με μικρή διαφορά, μάλλον μικρότερη από αυτήν την οποία ανέμεναν πολλοί. Οι διαφωνίες στη βάση ήταν πολύ έντονες, το διαπίστωσα σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποία πήγα».

«Στριμωγμένη η Μέρκελ»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται υπό πίεση μετά τις αντιδράσεις εντός του SPD και καλείται να αποφασίσει αν θα κάνει υποχωρήσεις στην κυβερνητική ατζέντα, προκειμένου να κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παρά τις όποιες πιέσεις από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, οι Χριστιανοκοινωνιστές ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, καθώς υποστηρίζουν ότι αν αρχίσουν οι υποχωρήσεις θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το κυβερνητικό πρόγραμμα.