Όπως αναφέρει το Reuters, τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκριναν τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, προκειμένου να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας πολλών δημοσίων υπηρεσιών που κράτησε τρεις ημέρες, εξαιτίας της σύγκρουσης για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού να αναγνωριστεί νομικά η προστασία των μεταναστών που εισήλθαν σε παιδική ηλικία στις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, με τους Ρεπουμπλικάνους να διαφωνούν. Με αυτό τον τρόπο σταμάτησε η χρηματοδότηση πολλών δημόσιων υπηρεσιών.

Με ψήφους 266-150, η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει εξαετή χρηματοδότηση για πρόγραμμα ασφάλισης υγείας εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί και από τη Γερουσία (80 υπέρ, 18 κατά) και στη συνέχεια επικυρώθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ που δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί «αποφάσισαν να φανούν λογικοί».

Το μέτρο, με το οποίο απλώς εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση της λειτουργίας του αμερικανικού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου, είχε γίνει αποδεκτό από τους γερουσιαστές των Δημοκρατικών μετά τη συμβιβαστική πρόταση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας. Θα ψηφίσουμε σήμερα προκειμένου να επαναλειτουργήσει η διοίκηση και να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε για μια συνολική συμφωνία για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων νέων μεταναστών που μπήκαν παράτυπα στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά», δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί νίκη της κυβέρνησης Τραμπ και ήττα των Δημοκρατικών που στόχευαν στην παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους. Χαιρετίζουμε την είδηση ότι εξαιτίας της σθεναρής στάσης του προέδρου Τραμπ, των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, η αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής διοίκησης φτάνει στο τέλος της. Η παράλυση-Σούμερ απέτυχε. Τώρα η κυβέρνηση επαναλειτουργία, το Κογκρέσο μπορεί να επιστρέψει να εργάζεται για την προώθηση της ατζέντας του προέδρου».