του Zaid Jilani*

Δημοσιεύτηκε στο The Intercept

Λίγο αφότου η Amazon – μια εταιρεία με αξία μεγαλύτερη των 500 δισεκατομμυρίων – ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα έχτιζε τα δεύτερα κεντρικά της γραφεία, τα «HQ2», κατακλύστηκε από εκατοντάδες προσφορές από δήμους και πολιτειακές κυβερνήσεις που πρόσφεραν όλων των ειδών τις φορολογικές διευκολύνσεις για να προσελκύσουν την εταιρεία.

Ο πόλεμος προσφορών λειτούργησε σαν ένα απίστευτο ριάλιτι σόου, καθώς οι πόλεις ανταγωνίζονταν για να κερδίσουν την εύνοια του μεγιστάνα της Amazon Jeff Bezos. Μόνο που αντί για το γαμήλιο έθιμο με τα τριαντάφυλλα που δίνει το ζευγάρι στους συγγενείς, η Amazon στα μέσα Ιανουαρίου έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με είκοσι πόλεις και περιοχές μεταξύ των οποίων θα επιλέξει τώρα μία για να εγκαταστήσει τα HQ2.

Αυτές οι πόλεις μπήκαν στη σειρά για να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην διαδικασία προσφορών, καθώς η Αmazon υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει τους επόμενους μήνες για να εξετάσει προσεκτικότερα τις προσφορές που έχει κάνει κάθε τοποθεσία. Το New Jersey για παράδειγμα, έχει προτείνει τη δαπάνη $7 δισεκατομμυρίων  σε κίνητρα για να δελεάσει την Amazon να εγκατασταθεί στο Newark. Η προσφορά των δισεκατομμυρίων δολαρίων του Chicago περιλαμβάνει μια δωρεά γης αξίας μέχρι $100 εκατομμυρίων.

Αλλά τι θα συνέβαινε αν οι υπόλοιπες είκοσι πόλεις αποφάσιζαν να σταματήσουν αυτόν τον «αγώνα δρόμου για τη χαμηλότερη θέση» («race to the bottom») -προσφέροντας όλες αυτές τις παροχές και διευκολύνσεις στην εταιρεία για να τη δελεάσουν να μεταφερθεί εκεί- και αντιθέτως διαπραγματεύονταν συλλογικά με την εταιρεία;

Ο Richard Florida, ένας καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Toronto που ασχολείται με την αστική ανάπτυξη, πρότεινε στο Twitter οι ανταγωνιζόμενες πόλεις να συνάψουν ένα σύμφωνο ειρήνης και να πουν στην Amazon πως δεν θα συνεχίσουν να ικετεύουν την εταιρεία για τα HQ2 με κίνητρα και δώρα:


Ο Florida εξήγησε περισσότερο την πρότασή του σε ένα άρθρο που έγραψε στο CNN το Σαββατοκύριακο. «Εκείνο που θα ήταν πραγματικά προοδευτικό είναι να συμφωνήσουν να μη δώσουν ούτε ένα σεντ σε φοροαπαλλαγές ή άλλες προσφορές, αναγκάζοντας έτσι την Amazon να πάρει την απόφασή της αξιοκρατικά» έγραψε.

Ο δημοκρατικός αντιπρόσωπος της Καλιφόρνιας, Ro Khanna, γνωστός επικριτής της Amazon και άλλων ανερχόμενων μονοπωλιακών εταιρειών, συμφωνεί με την ιδέα του Florida.

«Οι πόλεις δεν θα έπρεπε να «ανταγωνίζονται για τη χαμηλότερη θέση». Είναι παράλογο για τους φορολογούμενους να προσφέρουν επιδοτήσεις σε μία από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου» είπε σε δήλωσή του στο Intercept. «Αντ’  αυτού, ίσως θα πρέπει οι πόλεις να συνεργαστούν και να διαπραγματευτούν συλλογικά θέματα όπως μισθοί, δουλειές, βελτιώσεις στις υποδομές και το περιβάλλον. Αυτό θα εμπόδιζε την Amazon να πάει απλά στην πόλη που προσφέρει τις περισσότερες φοροαπαλλαγές».

Ο Khanna ζήτησε επίσης περισσότερες κρατικές επενδύσεις σαν ένα τρόπο να μειωθούν οι πιέσεις για πολέμους προσφορών για τεχνολογικές  δουλειές.

«Αυτή η διαδικασία προσφορών με την Amazon δείχνει γιατί χρειάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να βοηθήσει να υποστηριχτούν πόλεις και κοινότητες σε όλη την Αμερική για δουλειές του 21ου αιώνα» είπε. «Αυτή τη στιγμή οι πόλεις έχουν αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνες τους και προσπαθούν με κάθε μέσο να προσελκύσουν τεχνολογικές δουλειές. Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστήριζε τις οπτικές ίνες και την ευρυζωνική σύνδεση στις πόλεις, την επέκταση των πανεπιστημίων, ισχυρά προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, και σύγχρονες υποδομές, τότε οι πόλεις δεν θα ήταν εξαρτημένες από τα καπρίτσια της κάθε εταιρείας».

Ο δημοκρατικός αντιπρόσωπος της Μινεσότας, Keith Elisson, προέβαλε επίσης αντιρρήσεις για τη διαδικασία. «Κάτι έχει πάει πολύ στραβά στην οικονομία και τη δημοκρατία όταν τοπικές κυβερνήσεις θυσιάζουν την φορολογική τους βάση σε μια εταιρεία αξίας που ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια» έγραψε στο Twitter.

Οι περισσότεροι δημόσιοι αξιωματούχοι διστάζουν να επικρίνουν τη διαδικασία προσφορών στην Amazon.  Άλλοι, σαν τον δημοκρατικό γερουσιαστή του Νιού Τζέρσει, Corey Booker, προάγουν δημόσια τα πακέτα κινήτρων.

Το άρθρο μεταφράστηκε συλλογικά από μέλη της πλατφόρμας των 1101.

Zaid Jilani είναι δημοσιογράφος από την Atlanta της Georgia των ΗΠΑ. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως δημοσιογράφος-blogger για το ThinkProgress, την United Republic, την Επιτροπή Εκστρατειών για την Προοδευτική Αλλαγή (Progressive Change Campaign Committee) και το Alternet.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Georgia το 2009 με σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και έλαβε το μάστερ του στη δημόσια διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Syracuse το 2014.