Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, αυτοεξόριστος στο Βέλγιο από τα τέλη του Οκτωβρίου, διεκδικεί και πάλι την πρωθυπουργία της Καταλονίας, αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί και να τεθεί υπό κράτησιν κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος», εάν πατήσει το πόδι του στην Ισπανία.
 
«Θα το κάνουμε αδύνατον να μπει στο κοινοβούλιο, ούτε σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου», δήλωσε ο Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο, υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας , ομολογώντας ότι είναι «πολύ ανήσυχος, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις από έναν άνθρωπο με τέτοια συμπεριφορά». Μαζί με τους ειδικούς της Πολιτοφυλακής και της Αστυνομίας, «θα εργασθούμε εντατικά για να μην μπορέσει να μπει κρυφά», πρόσθεσε.
 
Ο ισπανός υπουργός τόνισε ότι «τα σύνορα που πρέπει να καλυφθούν είναι πολύ εκτεταμένα», με περάσματα σε αυτοκινητοδρόμους, σε επαρχιακούς δρόμους. Μπορεί κανείς να τα περάσει «με ελικόπτερο, ανεμόπτερο, πλοίο».
 
Κατηγορώντας τον Κάρλες Πουτζντεμόν ότι έχει «στήσει τσίρκο από το εξωτερικό», διαβεβαίωσε οτι «το ξίφος της Δικαιοσύνης θα πέσει και επάνω του», σε μία αναφορά στους τρεις Καταλανούς αυτονομιστές βουλευτές που είναι προφυλακισμένοι.
 
«Βρίσκεται σε κατάσταση ανταρσίας, διαφεύγει της ισπανικής Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να είναι αυτός που θα καθορίσει την εξέλιξη των γεγονότων», δήλωσε ο υπουργός, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα περιμένει να μάθει εάν ο Κ. Πουτζντεμόν θέλει πραγματικά να ανακηρυχθεί πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και με ποιον τρόπο.
 
«Ας παραδοθεί, αν όχι, κάποιος άλλος ας είναι υποψήφιος για την προεδρία της καταλανικής κυβέρνησης», είπε ο υπουργός.