Στο σχέδιο Π.Δ. καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».
 
«Κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ΄ ανώτερο όριο κατ΄ έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι δέκα άδειες σε πανελλαδική κλίμακα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάταγμα.
 
Συγκεκριμένα, «για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι οκτώ αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι εννέα και για το 2020 μέχρι δέκα αδειών στο ίδιο πρόσωπο».
 
Μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν άμεσα την δυσαρέσκεια τους καθώς και τόνισαν ότι δε θα επιτρέψουν την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.  «Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
Το ΣτΕ είχε ακυρώσει τον Ιούλιο του 2017 την υπουργική απόφαση για τις προϋποθέσεις ίδρυσης φαρμακείων και θέματα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, κάνοντας δεκτές τις αιτήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης.
 
Οι φαρμακοποιοί, με τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει, ζητούσαν να ακυρωθεί η από 20.5.2016 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Υγείας, για «τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου». 
 
Με τις αποφάσεις της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα.