Μετά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός της Ελβετίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ξεκαθάρισε την θέση της Ελλάδας σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Ζάεφ «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».


«Θέλουμε να βάλουμε στέρεες βάσεις»

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως σε συνεργασία με τον Ζάεφ επιθυμούν να βρουν μια λύση που θα σταματήσει να χωρίζει τους λαούς των δύο χωρών και έκανε λόγο για βάσεις που θα ενώσουν τις δύο χώρες μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

«Έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν.

Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και επανέφερε το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζητώντας «να βρεθούν λύσεις στο σύνολο των θεμάτων».


Η ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ οδηγός για την ΠΓΔΜ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δεσμεύτηκε για αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και στους αυτοκινητόδρομους, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν φιλικές σχέσεις και επανέλαβε ότι «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των Πρωθυπουργών.