Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «πολλές χώρες πιστεύουν ότι αν το πρόβλημα δεν είναι στην “αυλή” τους δεν είναι δικό τους -και αυτό είναι υπαρξιακό πρόβλημα συνολικά της Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι «αν πιστεύουμε ότι η ΕΕείναι ένας οργανισμός α λα καρτ, που κάποιοι έχουν μόνο οφέλη και όχι υποχρεώσεις, αυτό είναι πρόβλημα για το κοινό μέλλον μας».

Αναφερόμενος στην άρνηση χωρών της Ένωσης να δεχθούν πρόσφυγες, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες μας και τώρα το βασικό πολιτικό πρόβλημα είναι η άνοδος των ρατσιστικών, εθνικιστικών, λαϊκιστικών δυνάμεων, οι οποίες και δεν πιστεύουν στις κοινές αξίες μας.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί χώρα που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που συναντά απέναντι στην προσφυγική κρίση και κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίζει κανείς τα προβλήματα: o ένας τρόπος είναι να περιμένουμε και να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί. Ο άλλος είναι να προσπαθούμε και να βρίσκουμε λύσεις, καμιά φορά με δυσκολίες, αλλά να παίρνουμε πρωτοβουλίες με δυναμισμό για να λύνουμε προβλήματα».