Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχωρούν την Πέμπτη σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και καταγγέλλοντας παραβάσεις του νόμου και παρατυπίες. Η ΟΜΥΛΕ υπογραμμίζει τις αντεργατικές διατάξεις που νομιμοποιούνται μετά τη συμφωνία μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου.

Συγκεκριμένα καταγγέλλει τη συμφωνία μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου και  υποστηρίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ, «συνεχίζοντας τη σωρεία παραβιάσεων, παραβάσεων, παρατυπιών και γενικότερα κινούμενο εκτός νομιμότητας, όπως έπραξε μέχρι σήμερα σε όλη τη διαγωνιστική διαδικασία, προχωρά σε γενική συνέλευση του Οργανισμού για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας και την επικύρωση της νέας Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ ΟΛΘ και Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς». 

Παράλληλα, αναφέρει ότι η συμφωνία της επιχειρούμενης πώλησης προωθεί την εγκατάσταση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός πανίσχυρου ιδιωτικού μονοπωλίου, με ισχυρή δημόσια εξουσία, ανεξέλεγκτο και χωρίς την υποχρέωση σημαντικών επενδύσεων, δεν κάνουν τον κόπο –έστω και για την έξωθεν καλή μαρτυρία– να περιμένουν την απόφαση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, στις απεργιακές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια Πειραιά, Ηρακλείου, Βόλου, Πάτρας, Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης και Χαλκίδας, πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 67% του ΟΛΘ ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και την South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων την προσφορά των 231,926 εκατ. ευρώ, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ.