Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, δήλωσε πως δεν έχει εκπληρωθεί ακόμα ο όρος για επαρκή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον Όμπστφελντ, Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της απέναντι στους δανειστές, παρά την προθυμία της να πραγματοποιήσει όσα ζητούν οι δανειστές.

«Η προσδοκία ήταν ότι θα δοθεί από το ΔΝΤ νέο δάνειο στην Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι καταγράφει επαρκή πρόοδο στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εάν οι δανειστές της προχωρήσουν σε επαρκείς ελαφρύνσεις του χρέους ώστε να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Ο τελευταίος τουλάχιστον όρος δεν έχει ακόμα εκπληρωθεί», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Κ. Λαγάρντ υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα δεν τελειώνουν, παρά την πρόοδο που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Πραγματοποιήθηκαν ορισμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, μέσω των οποίων ελπίζουμε να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις, τις οποίες χρειάζεται οπωσδήποτε η χώρα, για να αναπτυχθεί εντονότερα. Βλέπουμε ήδη να αναπτύσσεται λίγο τώρα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις είναι μια διαδικασία χωρίς σαφές σημείο τερματισμού. Μένουν πολλά να γίνουν ακόμα», ανέφερε η Λαγκάρντ και εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι πλέον καλύτερα θωρακισμένη σε σχέση με το παρελθόν. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα είναι τώρα καλύτερα θωρακισμένη, ώστε να αναπτυχθεί στο μέλλον».

«Πολύ υψηλές οι συντάξεις»

Παράλληλα, υποστήριξε πως οι συντάξεις στην Ελλάδα «ήταν πολύ υψηλές» και «απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές», ενώ έκανε λόγο για δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τους συνταξιούχους.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συντάξεις απείχαν υπερβολικά από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ανεξάρτητα από το αν ήταν μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Ήταν πολύ υψηλές και οι Έλληνες έπρεπε να το ρυθμίσουν. Αυτό που μετράει τώρα είναι ποιο είναι το όριο για το δίχτυ ασφαλείας; Από ποιο όριο προστατεύεις τους συνταξιούχους;».