Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση της κυβέρνησης για την παρούσα κατάσταση, «για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, μπαίνουμε σε μια τροχιά διαλόγου και προσέγγισης», όπως και το γεγονός των κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους του Ζ. Ζάεφ να ανακοινώσει την απόφασή του να μετονομασθούν το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο βασικός αυτοκινητόδρομος της χώρας του, που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
 
Στην ίδια ανάλυση κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται η Ναυτεμπορική χωρίς να τον κατονομάζει, «αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θέσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων», παράλληλα όμως, διαλύοντας εικασίες περί δυσανάλογων υποχωρήσεων, διαμηνύει ότι ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως προηγούμενες ελληνικές κυβέρνήσεις έχουν αποδεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και τη «διπλή χρήση», ενώ βάρος πέφτει και στη χρήση «έναντι όλων». Σημειώνεται πως ο δρόμος που έδειξε ο Α. Τσίπρας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, είναι πρώτα η συζήτηση, η συμφωνία σε σύνθετη ονομασία και βήματα στην άρση του αλυτρωτισμού, και ακολούθως θα υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και εξελίξεις στην ΕΕ.
 
Παρόλα αυτά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντοπίζεται μία συνεχώς διογκούμενη διάσταση απόψεων, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιμένουν σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια, υπογραμμίζοντας τη στάση τους κατά ονομασίας που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
 
Οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ, καθώς και του αρχηγού τους Πάνου Καμμένου, προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, ο Πάνος Σκουρλέτης αναγκάστηκε να στείλει αυστηρό μήνυμα, ενώ βέλη εξαπέλυσε την Πέμπτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
 
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Πέμπτη, ο Ν. Φίλης υπογράμμισε πως η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με συλλαλητήρια και πρόσθεσε ότι στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για την ονομασία «στρατηγοί και ακραίες ομάδες έδωσαν τον τόνο στην κινητοποίηση». Ερωτηθείς, δε, για τη στάση του Πάνου Καμμένου υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι αποκλίνει» και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση συμφωνίας η Βουλή θα ψηφίσει και εκεί θα τοποθετηθούν τα κόμματα. Κατηγόρησε τη ΝΔ για μικροπολιτικό παιχνίδι, κάνοντας λόγο για «μυστική διπλωματία».
 
Υπογραμμίζεται πως μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως το ζήτημα απαιτεί μέγιστη ωριμότητα και υπευθυνότητα ενώ αναφερόμενο στον Πάνο Καμμένο ανέφερε πως θα πρέπει «ως υπουργός Άμυνας να υπερασπιστεί τη μία και μοναδική θέση, όταν εκπροσωπεί την κυβέρνηση» συμπληρώνοντας πως «είναι άλλο όταν εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ».