Σύμφωνα με το δημοσίευμα του οικονομικού Euro2day, η Εθνική Τράπεζα προσανατολίζεται στην πώληση δανείων αρχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ, που με τον συνυπολογισμό των τόκων το συνολικό ποσό φτάνει τα 5,2 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Morgan Stanley, ως σύμβουλος πώλησης των δανείων, έχει ήδη ενημερώσει τους επενδυτές για την πρόθεση της τράπεζας να πουλήσει τα δάνεια στο πλαίσιο του σχεδίου «Earth», με τις μη δεσμευτικές προσφορές να αναμένεται να υποβληθούν τον Μάρτιο.

Όπως αναφέρεται, το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια περίπου 200 χιλιάδων δανειοληπτών χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία φέρονται να έχουν μέσο χρόνο καθυστέρησης τα 7 χρόνια, ενώ η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη υπολογίζεται στα 10.000 ευρώ.

Πρόκεται, κατά το δημοσίευμα, για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, κάρτες ύψους 500 εκατ. ευρώ και δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων ύψους περί τα 400 εκατ. ευρώ. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως της πώλησης προηγήθηκε οριστική διευθέτηση του δανείου, με όσους από τους δανειολήπτες ανταποκρίθηκαν στις επιστολές της τράπεζας, στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.

Υπενθυμίζεται πως της εν λόγω πώλησης, προηγήθηκε η πώληση κόκκινων δανείων από τη Eurobank, ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να προχωρήσει η Alpha Bank στην πώληση ανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.