Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο Ερντογάν είπε πως οι «τρομοκράτες» δεν θα κατορθώσουν να ξεφύγουν από το «πικρό τέλος που τους περιμένει», αναφερόμενος συγκεκριμένα στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ.

Η Αφρίν είναι ο θύλακας στη βορειοδυτική Συρία όπου οι τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν τις τελευταίες οκτώ ημέρες, όμως η Μανμπίτζ, δυτικότερα, είναι ζώνη όπου μαζί με τους Κούρδους βρίσκονται και ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν τόνισε πως οι τούρκοι στρατιώτες γράφουν ιστορία στην Αφρίν και «αύριο θα γράψουν ιστορία οπουδήποτε κατά μήκος των [τουρκικών] συνόρων υπάρχουν τρομοκράτες».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις στη Συρία και να αποφύγει ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε συμπλοκή τούρκων και αμερικανών στρατιωτών.

Ωστόσο, το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε τις ΗΠΑ να απομακρύνουν άμεσα τις δυνάμεις τους από τη Μανμπίτζ. 

Μετά από οκτώ ημέρες μαχών στην Αφρίν, τα τουρκικά στρατεύματα υποστηρίζουν ότι έχουν «εξουδετερώσει» 484 κούρδους αντάρτες, ενώ το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε το μεσημέρι ότι τούρκοι στρατιώτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας όρος Μπουρσάγια.

Ο κορμός των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία είναι η οργάνωση YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικό παρακλάδι του PKK και απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Η Ουάσιγκτον ωστόσο θεωρεί το YPG ξεχωριστή οντότητα από το PKK και πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα για να αποτραπεί η επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.