Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ο υπουργός Άμυνας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή πρόταση που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο Π. Καμμένος φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό πως δε θα ρίξει την κυβέρνηση. Βάσει αυτού του σεναρίου, είναι πολύ πιθανό οι ΑΝΕΛ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν τεθεί θέμα δεδηλωμένης και κατατεθεί πρόταση μομφής.

Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο ίδιος ο αρχηγός των ΑΝΕΛ διέψευσε το δημοσίευμα, αναφέροντας πως «δεν υπάρχει τέτοια είδηση».

Αναταραχές εντός των ΑΝΕΛ

Ο Δημήτρης Καμμένος, που έχει διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως όποιος φέρει πρόταση με τον όρο «Μακεδονία» θα καταστραφεί πολιτικά. Παράλληλα, εκτίμησε πως στο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 4 Φεβρουαρίου «ο ελληνικός λαός θα φέρει ένα εκατομμύριο κόσμο και πάνω».

«Αν νομίζουν ότι καλό της πατρίδας είναι να υπάρχει ένα προοδευτικό ρεύμα για εύρεση λύσης, όπως λέει το πρωτοσέλιδο της “Αυγής”, εγώ δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτό αλλά δεν θα περάσει από τη Βουλή. Πρόταση με “Μακεδονία” στη Βουλή δεν θα έρθει, όποιος την φέρει θα καταστραφεί πολιτικά είτε είναι προοδευτικός, είτε είναι πιο συντηρητικός, είτε είναι όπως θέλετε πείτε τον. Ο ελληνικός λαός θα φέρει ένα εκατομμύριο κόσμο και πάνω στο δεύτερο συλλαλητήριο». Τη Δευτέρα συνεδριάζει  η Εκτελεστική Επιτροπή και η ΚΟ των  ΑΝΕΛ προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις.


«Δεν παίρνουμε τη θέση του Καμμένου» υποστηρίζουν Γεννηματά – Θεοδωράκης

Με αφορμή τα σενάρια περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, έσπευσαν να προλάβουν σενάρια περί συμμετοχής τους στον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό.

Η Φ. Γεννηματά δεν απέκλεισε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αλλά ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής τους στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. «Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα».

Σε εντονότερο ύφος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να μπουν σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα».

Αισιοδοξία ΟΗΕ για λύση

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εξέφρασε την αισιοδοξία του για λύση στο θέμα και επανέλαβε  ότι πλέον υπάρχει δυναμική για την εξεύρεση λύσεων. «Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων.

Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

Ο Α. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Κυριακός Μητσοτάκης εξαπέλυσε και πάλι επίθεση στον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως απέτυχε στη διαπραγμάτευση με τη γειτονική χώρα.

«Προσήλθε στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει εξασφαλίσει καν τη στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία. Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Το πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε πως ο πρόεδρος της ΝΔ  επέλεξε «τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού».

Η Φ. Γεννηματά  υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα». τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε πως «κρατάμε μικρό καλάθι» στο ζήτημα της ονομασίας που σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελεί το πιο σημαντικό θέμα. «Οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία, δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών».

Ο Σ. Θεοδωράκης ζήτησε να υπάρξει σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ που κατά προτίμηση θα είναι μία λέξη στα σλαβικά και να μην υπάρξει λύση με ονομασίες όπως «Βόρεια Μακεδονία» ή «Άνω Μακεδονία».  Κατηγόρησε και αυτός την κυβέρνηση για διγλωσσία και εκτίμησε πως η συζήτηση για τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων θα απαιτήσει χρόνο.


Για πρόωρες εκλογές πληροφορήθηκε ο Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστήριξε ότι ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση που είχαν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λόγω της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, δήλωσε πως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι ΗΠΑ θέλουν γρήγορη επίλυση του ζητήματος και η Ρωσία θέλει να μείνει ανοικτό το θέμα για τα δικά τους συμφέροντα.

«Του είπα ότι δεν έπρεπε να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με δεδομένο το όνομα της Μακεδονίας, έπρεπε να πάμε από μηδενική βάση. Κατάλαβα ότι είναι δεδομένο το όνομα με το συνθετικό “Μακεδονία” και μου είπε ότι οι Αμερικανοί, από τη μία πλευρά, θέλουν να κλείσει το θέμα άμεσα, ενώ οι Ρώσοι θέλουν να μείνει ανοικτό το θέμα για να παίξουν ρόλο στην περιοχή».

Η τοποθέτηση Λεβέντη προκάλεσε την αντίδραση Μαξίμου, που διέψευσε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Λεβέντη και τόνισε ότι για μια ακόμη φορά επινοεί δηλώσεις. «Ο κ. Λεβέντης είχε ήδη επινοήσει κατά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αρκετές αναφορές που ουδέποτε έκανε ο πρωθυπουργός. Προφανώς η ανάγκη του για δημοσιότητα ξεπερνά τον ρόλο του ως πολιτικού αρχηγού με στοιχειώδη σοβαρότητα».


Αισιόδοξος για εθνική συναίνεση ο Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας του την Κυριακή και εμφανίστηκε αισιόδοξος για εθνική συναίνεση ως προς το θέμα της ονομασίας, συνδέοντας το με «τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» στο εσωτερικό της χώρας.

«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι' αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας».