Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό το να χρησιμοποιηθεί για την ονομασία της γειτονικής χώρας λέξη που δεν θα είναι στα αγγλικά. «Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας. Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη».

«Όχι» σε ενδιάμεση λύση

Επισήμανε ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα, η χρήση του ονόματος, η ταυτότητα και η εμπορική χρήση» και πρόσθεσε πως η πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για σταδιακή χρήση του ενιαίου ονόματος έως την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο και θα αφορά σημεία-προτάσεις που έχει βάλει στο τραπέζι ο ίδιος ο Νίμιτς. Το συγκεκριμένο σύμφωνο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συνταγματικές επιταγές για την επικύρωση μιας διεθνούς συμφωνίας, ενώ οποιαδήποτε αλλαγή αν δεν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές, θα υπόκειται σε αναθεώρηση από μια επόμενη κυβέρνηση.

Σημαντικό να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο χωρών «τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή την πρόταση» και επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να υπάρξει συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.  Εκτίμησε ότι «αν λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας, τα Σκόπια θα είναι το πιο φιλικό κράτος για την Ελλάδα».

Όπως δήλωσε, το πρώτο στοιχείο θα είναι το όνομα αφού θα περιλαμβάνει τη «Μακεδονία» ως γεωγραφικό χώρο. Το δεύτερο θα είναι αν θα είναι μια ή δυο λέξεις. Το τρίτο είναι θα να πρωτοδιατυπωθεί στη γλώσσα τους ή σε διεθνή γλώσσα και το τέταρτο αν θα είναι σε διεθνή γλώσσα αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει από κόμματα της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε πως η Ελλάδα μπορεί να βγει χαμένη από την υπόθεση αν δεν δείξει καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις. «Αν εμείς δεν δείξουμε καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις, τότε τα Σκόπια έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν σε τρίτα θεσμικά όργανα. Το έπραξαν στο παρελθόν και δεν βγήκαμε κερδισμένοι. Πήγαμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο το χάσαμε» Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι βασική προϋπόθεση για τη συμφωνία να αλλάξει το Σύνταγμα για της ΠΓΔΜ.


Δεν αποχωρούν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις στο στρατόπεδο των ΑΝΕΛ, ο Κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στα κόμματα. «Και μέσα στα ίδια τα κόμματα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κυβερνητική πολιτική υπάρχει και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό. Είναι κάτι φυσιολογικό στη δημοκρατία, υπάρχουν σε πολλά μέρη στον κόσμο, ακόμη και κυβερνήσεις μειοψηφίας. Στην Ελλάδα το παρουσιάζουμε ως παραλογισμό».

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα τηρήσει τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το τέλος της τετραετίας. «Οι ΑΝΕΛ κάναμε μια έντιμη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτήν την έντιμη συμφωνία θα την υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι το πέρας της τετραετίας. Οι εξελίξεις στην οικονομία, η έξοδος από τα μνημόνια, οι υποθέσεις της κάθαρσης της διαφθοράς προχωρούν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο λαός θα αντιληφθεί την έκβαση αυτής της συνεργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο συλλαλητήριο της Κυριακής «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ως ελεύθεροι πολίτες βεβαίως θα συμμετέχουν».

Η ΝΔ ζητά αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ

Η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, ξεκαθάρισε πως περιμένει σημαντικές κινήσεις από την πλευρά της ΠΓΔΜ, προκειμένου να δείξουν καλή θέληση και να βγάλουν από το τραπέζι όποια υποψία αλυτρωτικών αναφορών.

«Η ΝΔ είναι υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».

Την ίδια θέση επανέλαβε και ο Γ. Κουμμουτσάκος κατά τη συνάντηση του με τον Νίμιτς. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η ΝΔ είναι αντίθετη με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει πως θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας ώστε να φύγει από το τραπέζι κάθε σκέψη περί αλυτρωτισμού, να γίνει αποδεκτή η ονομασία από όλους του Έλληνες και να υιοθετηθεί η ονομασία για όλες τις χρήσεις και από όλους.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας. Γι αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει: Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα. Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία. Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους. Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».