Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβραϊκής οργάνωσης Community Security Trust (CST), που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, το προηγούμενο έτος καταγράφοντας 1.382 αντισημιτικά περιστατικά, σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό επιθέσεων από το 1984, έτος που ξεκίνησαν να καταγράφονται αντίστοιχα περιστατικά.

Σε σχέση με τα στοιχεία του 2016, ο αριθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί κατά 3%, αφού τα περιστατικά που σημειώθηκαν ολόκληρο το έτος ήταν 1.346.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, για τις επιθέσεις και την αυξητική τους τάση δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία. «Συχνά οι αυξήσεις αντισημιτικών περιστατικών οφείλονται σε αντιδράσεις σε συγκεκριμένα συμβάντα που ενεργοποιούν αντισημιτικά αντανακλαστικά Ωστόσο, τέτοια περιστατικά δεν σημειώθηκαν το 2017. Αντιθέτως, φαίνεται ότι οι παράγοντες που οδήγησαν σε ένα γενικό, σταθερό, υψηλό επίπεδο αντισημιτικών περιστατικών το 2016, συνεχίστηκαν ολόκληρο το 2017».

Η έκθεση επισημαίνει την άνοδο όλων των μορφών εγκληματικότητας μίσους μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, καθώς και τη δημοσιότητα γύρω από τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό στο Εργατικό Κόμμα. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να έχουν προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα συμβάντων, καθώς και να ενθαρρύνουν περισσότερες αναφορές αντισημιτικών περιστατικών από θύματα και μάρτυρες στην εβραϊκή κοινότητα, συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης CST.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της CST έδειξαν αύξηση κατά 34% του αριθμού των βίαιων αντισημιτικών επιθέσεων, από 108 το 2016 σε 145 το 2017. Το πιο συνηθισμένο είδος περιστατικού το 2017 αφορούσε λεκτική βία κατά Εβραίων δημοσίως και μπροστά σε κόσμο.

Επίσης, κατά τα ίδια στοιχεία, υπήρξε μια πτώση στον αριθμό των περιστατικών  που αφορούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα 289 περιστατικά του 2016 να μειώνονται σε 247 το 2017.

Σημειώνεται, τέλος, πως τα τρία τέταρτα όλων των παραπάνω περιστατικών καταγράφηκαν στο ευρύτερο Λονδίνο και Μάντσεστερ, δύο από τις πόλεις που φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.