Μεγάλη προσέλευση κόσμου υπήρξε την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας για το συλλαλητήριο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Οι διοργανωτές εκτίμησαν πως θα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλη την χώρα.

Η τοποθέτηση του Μίκη Θεοδωράκη

Μιλώντας στο συλλαλητήριο, ο Μ, Θεοδωράκης υποστήριξε πως προσήλθε στο συλλαλητήριο προκειμένου να μιλήσει με λόγια πατριωτικά και φλογερά, ενώ αναφέρθηκε και στα συνθήματα που έγραψαν έξω από το σπίτι του όσοι ήθελαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει στο συλλαλητήριο.

«Αδέρφια μου φασίστες, ρατσιστές, αναρχικοί, τρομοκράτες, τραμπούκοι. Θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα, κυρίαρχε λαέ. Για να μη σου μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικέ λαέ. Να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή και με κάθε θυσία και σ' ευχαριστώ γι' αυτό».

Αφιέρωσε την ομιλία του στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και επισήμανε ότι μένει πιστός στα διδάγματα των προγόνων μας. «Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα».

Προτεραιότητα το «Πατρίς Οικογένεια Θρησκεία»

Το ΤΡΡ βρέθηκε στους δρόμους της Αθήνας και συνομίλησε με ανθρώπους που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση ενός συμμετέχοντα στο συλλαλητήριο, που στην  ερώτηση «γιατί βρίσκεσαι σήμερα εδώ;» απάντησε πως είναι λάθος της γειτονικής χώρας να χρησιμοποιεί την ελληνική ιστορία.

«Δεν είναι σωστό να διεκδικούν και να πάρουν το όνομα που με βάση τα ιστορικά δεδομένα μας ανήκει. Είναι ελληνική η Μακεδονία. Έχω διαβάσει και νομίζω πως ως χώρα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει την ιστορία ενός άλλου λαού ως δικιά μας, επομένως δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούν τη δική μας ιστορία».

Σε ερώτηση μας για τον λόγο που δεν υπάρχει αντίστοιχη συμμετοχή σε διαδηλώσεις για τους  μνημονιακούς νόμους που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία απάντησε πως  «ο Έλληνας έχει ως νοοτροπία το “Πατρίς Οικογένεια Θρησκεία”» παρά τα όσα συμβαίνουν γύρω του».

Καταγγελία κατά του προέδρου των Ελλήνων Παραολυμπιονικών

Η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων, καταγγέλλει τον έκπτωτο πρόεδρο των  Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμο Παλτσανιτίδη, υπογραμμίζοντας πως είναι μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του.

Η Κίνηση υπογραμμίζει πως «ο μισαλλόδοξος εθνικιστής», Σίμος Παλτσανίδης, εμφανίστηκε στο συλλαλητήριο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, εκπροσωπώντας μόνο τον εαυτό του. «Ο έκπτωτος πρόεδρος των Ελλήνων Παραολυμπιονικών Σίμος Παλτσανιτίδης, που τα τελευταία χρόνια αρνείται να παραδώσει την προεδρία και να προκηρύξει εκλογές για την ανάδειξη νόμιμων εκλεγμένων εκπροσώπων, εμφανίστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία ΔΙΧΩΣ να εκπροσωπεί απολύτως κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Ο μισαλλόδοξος εθνικιστής που προκαλεί εδώ και χρόνια δημόσια με τις ρατσιστικές δηλώσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ντροπιάζει το Παραολυμπιακό κίνημα και τους ανθρώπους του», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΧΑ.


Τα μέτρα της ΕΛΑΣ και οι κλειστοί σταθμοί του μετρό

Από τις 10 το πρωί, κατόπιν εντολής της αστυνομίας, κλειστοί είναι για την Κυρικαή οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά από τους συγκεκριμένους σταθμούς, αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 14:00 στο Σύνταγμα, με την αστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς στις 12:00 αντιφασιστικές οργανώσεις είχαν καλέσειι σε συγκέντρωση στα Προπύλαια. Πριν την αντιφασιστική συγκέντρωση αναμένεται να έχουν προσέλθει οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο από την επαρχία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγαλύτερη έμφαση θα δοθεί στην απομόνωση ακροδεξιών στοιχείων, ενώ από την Ασφάλεια επιτηρούνται ήδη συγκεκριμένοι χώροι και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην υπάρξει περιστατικό όπως ο εμπρησμός του υπό κατάληψη κτιρίου στη Θεσσαλονίκη. Τα πούλμαν που αναμένονται να φτάσουν με κόσμο που θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο από την επαρχία, θα συνοδεύονται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν οριστεί δύο μεγάλοι χώροι, εκτός Αθήνας, όπου θα σταθμεύσουν και θα φρουρούνται από ισχυρές δυνάμεις.


Περιφρούρηση από παραστρατιωτικές οργανώσεις

Όπως είχε ανακοινωθεί από φασιστικές και ακροδεξιές ιστοσελίδες, την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου είχαν αναλάβει, μετά από συμφωνία με τους διοργανωτές, η ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (ΟΜΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΩΝ ΥΨΙΣΤΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ), καθώς και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας».

Στην ανάρτησή τους, που συνοδεύεται με το πρόγραμμα διαδρομών των λεωφορείων από όλη την Ελλάδα για την πλατεία Συντάγματος, η Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ.» ανακοινώνει την ανάληψη της περιφρούρησης του συλλαλητηρίου, ενημερώνοντας πως αυτό έχει γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τους οργανωτές. «Η επιτυχία του συλλαλητηρίου θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας στους απανταχού της Γης Έλληνες και Φιλέλληνες, ότι η Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι όρθια στον αέναο αγώνα της για το Ωραίο, το Μεγάλο και το Αληθινό» αναφέρουν χαρακτηριστικά στο μήνυμα τους.