Μετά την αποχώρηση της πορείας προς τα Εξάρχεια οι ομάδες των καταλήψεων και των στεκιών των Εξαρχείων περιφρουρούσαν τα Εξάρχεια ώστε να απωθήσουν τις φασιστικές επιθέσεις.
 
Ήδη λίγη ώρα μετά την έναρξη του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, ομάδες φασιστών προσπάθησαν να μπουν στα Εξάρχεια όμως απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ στη συμβολή Ομήρου και Πανεπιστημίου, όπου σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.
 
Επίθεση αποπειράθηκε και στην κατάληψη Ν16 στη Νοταρά, όμως απωθήθηκε από την περιφρούρηση της κατάληψης, ενώ σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έπειτα από παρέμβαση των ΜΑΤ.
 
Το ίδιο κλίμα περιφρούρησης επικρατούσε στις καταλήψεις σε όλη την Αθήνα ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και στον Άγιο Παντελεήμονα , στο στέκι «Δίστομο».
 

Αναίτια επίθεση σημειώθηκε στα γραφεία του ΝΑΡ, της οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί της Κλεισόβης στα Εξάρχεια. Μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν έξω από τα γραφεία δεχόμενοι επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ η οποία προχώρησε σε ρίψη χημικών.

 
Παράλληλα, στο στόχαστρο φασιστικών επιθέσεων βρέθηκε και το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του θεάτρου, περίπου 80 ακροδεξιών κατέβηκαν από το Μοναστηράκι με σκοπό να επιτεθούν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός όπου απωθήθηκαν από κόσμο που περιφρουρούσε το θέατρο.


Επίθεση στα γραφεία του ΝΑΡ

Αναίτια επίθεση σημειώθηκε στα γραφεία του ΝΑΡ, της οργάνωσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, επί της Κλεισόβης στα Εξάρχεια. Μέλη της οργάνωσης βρίσκονταν έξω από τα γραφεία δεχόμενοι επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ η οποία προχώρησε σε ρίψη χημικών.
 
Τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ στα γραφεία του ΝΑΡ
 
Δεν υποχωρούμε! – Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό!
 
Στον απόηχο του εθνικιστικού συλλαλητηρίου και καθώς ομάδες φασιστών κυκλοφορούσαν με κράνη και ρόπαλα στο κέντρο της Αθήνας αναζητώντας υποψήφια θύματα, διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε στα γραφεία του ΝΑΡ (επί της οδού Κλεισόβης, στην πλατεία Κάνιγγος) και στους συντρόφους που είχαν αναλάβει την περιφρούρησή τους.
 
Η επιδρομή της διμοιρίας με χρήση χημικών και κλομπ λίγο μετά τις 4.00 μ.μ. έγινε με τέτοια κατασταλτική μανία, που όχι μόνο κτυπήθηκαν μέλη του ΝΑΡ με κλομπ, αλλά οι ΜΑΤατζήδες έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στα γραφεία του ΝΑΡ, πριν απωθηθούν από την περιφρούρηση.
 
Πρόκειται για ευθεία κατασταλτική και τρομοκρατική ενέργεια προς το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλη την μαχόμενη Αριστερά και τον κόσμο του κινήματος που δεν σκύβει το κεφάλι, για την οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη.
 
Στην περίπτωση αυτή δεν χωρά καμιά δικαιολογία. Τόσο ο χώρος, ο χρόνος και η ένταση της επίθεσης μόνο αποτέλεσμα λάθους δεν μπορεί να αποτελεί.
 
Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα κάνουν έστω κι ένα βήμα πίσω από την ανυποχώρητη πάλη τους για το Ψωμί – Δουλειά – Ειρήνη – Ελευθερία της εποχής μας, ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του, στην κυβερνητική πολιτική και όλο το μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο , τον εθνικισμό – φασισμό και όλα τα φασιστικά ντόπερμαν του συστήματος.
 
Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 4/2/2018
 

Φασιστική επίθεση στο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ»
 

Σύμφωνα ανακοίνωση του «ΕΜΠΡΟΣ» ομάδα περίπου 80 ακροδεξιών κατέβηκαν από το Μοναστηράκι με σκοπό να επιτεθούν στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός όπου απωθήθηκαν από κόσμο που περιφρουρούσε το θέατρο.
 
Ανακοίνωση του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ για την ναζιστική επίθεση την Κυριακή 4/2/2018
 
Κατά την διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου στις 4/2/2018 στην Αθήνα, γύρω στις 17.00 έφτασε τηλεφωνική ενημέρωση συντρόφων από το κέντρο πως μια μεγάλη ομάδα νεοναζί (άνω των 80
 
ατόμων) συγκροτήθηκε στην στοά της οδού Λέκκα 20 και Κολοκοτρώνη και κατέβηκε οργανωμένα και ανενόχλητα προς το Μοναστηράκι. Αυτή η ομάδα, λίγα λεπτά αργότερα, στοχευμένα επιτέθηκε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός.
 
Το Εμπρός ολοκληρώνοντας εκείνη την ώρα την τριήμερη έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής «Ουτοπία» με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών και το «Εργαστήριο Ελεύθερης Έκφρασης» διατήρησε όλη
την ημέρα το κτίριο ανοιχτό στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου προσφέροντας συνάμα με τη βοήθεια της κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» φαγητό σε πολλούς ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Με αυτό τον τρόπο δώσαμε την δικιά μας απάντηση στη λαίλαπα εκφασισμού αυτών των ημερών. Πρέπει να υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις τους κοινωνικούς χώρους που μέσα τους χωράνε όλοι οι κόσμοι. Πρέπει να αγωνιστούμε για έναν κόσμο όπου δεν έχει θέση η μαζική αποβλάκωση, ο ρατσισμός και η φασιστική θηριωδία.
 
Η οργανωμένη αντιφασιστική περιφρούρηση του Εμπρός- με προφυλαγμένο το κτίριο και με την παρουσία και συμμετοχή πολύ κόσμου στάθηκε απέναντι στους ναζιστές που αποθρασυμμένοι από το πατριωτικό παραλήρημα του συλλαλητηρίου επέλεξαν να στοχεύσουν ένα θέατρο, έναν αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο τέχνης, ένα χώρο του απελευθερωτικού κινήματος, που παράγει αυτοοργανωμένο πολιτισμό από όλους για όλους. Η περιφρούρηση αντιμετώπισε τη ναζιστική επίθεση με επιτυχία δίνοντας ένα ξεκάθαρο και δυναμικό μήνυμα. Όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε κάθε μορφής βαρβαρότητα.
 
Μισή ώρα μετά την απομάκρυνση των ναζιστών εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ, τα οποία παρέμειναν για δέκα λεπτά στην περιοχή και αποχώρησαν ενώ ήδη προσέρχονταν προς το κτίριο και άλλοι αλληλέγγυοι.
 
Από τις 8 και μετά η συνέλευση του Εμπρός με την ομάδα περιφρούρησης σε επιφυλακή και μεγάλο αριθμό αλληλέγγυων συνεχίζεται κανονικά. Δεν θα εγκαταλείψουμε και θα υπερασπιστούμε τον απελευθερωμένο χώρο του Εμπρός.
Ευχαριστούμε τους συντρόφους και τις συντρόφισσες για την αλληλέγγυα και υπεύθυνη στάση τους. Να τσακίσουμε τους φασίστες και να γκρεμίσουμε τα σύνορα που γεννούν τον φασισμό και τον
φυλετισμό.
 
Δύναμη σε όσους υπερασπίζονται τα απελευθερωμένα «εδάφη» του κινήματος σε κάθε πόλη. 
 
Δέκα- εκατό- χιλιάδες καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης θλίψης.
 
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ
 

Εθνικιστικά μηνύματα και στοχάδια

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, είχαν γραφτεί αντιεθνικιστικά συνθήματα στους τοίχους του Πανεπιστημίου, τα οποία μετά την αποχώρηση της πορείας είχαν «περαστεί» απο συνθήματα της Χρυσής Αυγής.

Κάποια από τα συνθήματα μάλιστα υπογράφονταν και με σβάστικες, όμως οι καλλιτέχνες τους φαίνεται πως αργότερα προσπάθησαν να τις «καλύψουν»

φωτογραφίες: twitter / @MakisSinodinos