«Όπως έχει πολλές φορές η πρωθυπουργός, το βασικό είναι πως θέλουμε να έχουμε τη δική μας ανεξάρτητη εμπορική πολιτική και να μπορούμε να συνάπτουμε εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο» σημείωσε εκπρόσωπος της Μέι σε δημοσιογράφους. 
 
Η Τερέζα Μέι είχε και στο παρελθόν γνωστοποιήσει ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την τελωνειακή Ένωση, ωστόσο κάποιοι υπουργοί άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να μπορούσε να διατηρήσει μια ειδικού τύπου τελωνειακή σχέση με την ΕΕ.

Μάλιστα, η έκταση της όποιας βρετανικής συμμετοχής στη μετά-Brexit εποχή στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ – η οποία δεσμεύει τα μέλη σε ένα εμπορικό μπλοκ με κοινούς εξωτερικούς δασμούς – είχε αναχθεί σε σημαντικό ζήτημα διαμάχης εντός της βρετανικής κυβέρνησης και του κόμματος της Μέι.

 
«Θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση και δεν είναι κυβερνητική πολιτική το να είμαστε μέλη 'της' τελωνειακής ένωσης ή 'μιας' τελωνειακής ένωσης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Τ. Μέι. Ο ίδιος δήλωσε ότι η επίσημη διαπραγματευτική στάση έχει παρουσιαστεί σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, το οποίο δίνει: «δύο πιθανές επιλογές και αυτές είναι: μια ιδιαίτερως εξορθολογισμένη τελωνειακή διευθέτηση και μια νέα τελωνειακή εταιρική σχέση με την ΕΕ». 
 
Εγκατάλειψη της Τελωνειακής Ένωσης σημαίνει ότι, εφόσον η Βρετανία δεν συνάψει νέα εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εξαγωγές της θα περιπέσουν στους δασμούς που επιβάλει η ΕΕ στα μη μέλη της και που κατά μέσο όρο είναι 5% για όλα τα προϊόντα, 10% για τα αυτοκίνητα και πάνω από 200% για συγκεκριμένα είδη πουλερικών.