Εντός της εβδομάδας καταφθάνουν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση. Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.

Τις επόμενες μέρες θα βρεθούν στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, συνοδεύομενος από τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο και θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη τους στην Αθήνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ όσο και για την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικός χρέος.

 
Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης.
 
Στο τραπέζι των συναντήσεων θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει μετά το τελευταίο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση. Το χρονοδιάγραμμα των θεσμών προβλέπει να ολοκληρωθούν οι προτάσεις για το χρέος έως το Eurogroup της 12ης Μαρτίου. Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα, ενώ έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για την βιωσιμότητα του υψηλού δημοσίου χρέους. 

«Κανένας εφησυχασμός στην Ελλάδα μετά την λήξη του προγράμματος»

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν δημοσίευμα του reuters σχολίαζε την κατάσταση που θα επικρατήσει την επόμενη μέρα μετά την λήξη του προγράμματος. Μάλιστα στο δημοσίευμα ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Jeffrey Franks, υπογράμμιζε ότι παρά την βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά τη λήξη του μνημονίου προγράμματος 

Σύμφωνα με τον Jeffrey Franks, το ΔΝΤ δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος στην Ελλάδα, λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων και της ταχύτητας με την οποία εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο «χρειάζονται μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά τη λήξη του προγράμματος». Μάλιστα, ο αξιωματούχος του Ταμείου μιλώντας στο Reuters, χαρακτήρισε βελτιωμένη την εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, συστήνοντας όμως προσοχή.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επταετές ομόλογο το οποίο πρόκειται να εκδόσει σύντομα η Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το πρόκληση για τους επενδυτές.

 

Το πρόγραμμα των συναντήσεων

 
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο καθώς και τον πρόεδρο της Ν.Δ. και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί ο Πιερ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Πέμπτη στις 9:30 καθώς και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 15:00.
 
Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ την επομένη, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.
 
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» Φώφη Γεννηματά και την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. 
 
Την Παρασκευή στις 09.15 ο Πιέρ Μοσκοβισί θα μεταβεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα απευθύνει ομιλία στα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.