Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Ιανουαρίου, είχε ανασταλεί η λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες ψήφους για το νομοσχέδιο που προέβλεπε την χρηματοδότησή του, με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν πως θα το ψηφίσουν μόνο σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση για το πρόγραμμα Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA), που αφορά παιδιά μεταναστών και προσφύγων.
 
Οι Δημοκρατικοί επιμένουν στην αρχική τους θέση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τους απειλεί πως ευχαρίστως θα προέβαινε σε άλλο ένα «κλείσιμο» του κράτους αν δεν περάσει η γραμμή του που αφορά αυστηρότερες νομοθεσίες στο ζήτημα των συνόρων. «Χωρίς κλειστά σύνορα, δεν είμαστε κράτος» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος ενώ πρόσθεσε πως «εάν πρέπει να το ‘’κλείσουμε’’ επειδή οι Δημοκρατικοί δε θέλουν να είμαστε ασφαλείς, ας το κλείσουμε».
 
«Αν δεν αλλάξουμε τη νομοθεσία, αν δεν ξεφορτωθούμε αυτά τα παραθυράκια με τα οποία οι δολοφόνοι επιτρέπεται να έρχονται στη χώρα και να συνεχίσουν να σκοτώνουν αν δεν το αλλάξουμε, τότε ας κλείσουμε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, σε πάνελ στον Λευκό Οίκο για τη δράση των συμμοριών. «Θα ήθελα να δω ένα κλείσιμο αν δεν φροντίσουμε αυτό το ζήτημα» είπε.


 

Οι δηλώσεις του Ντ. Τραμπ γίνονται λίγες ώρες πριν τη λήξη της κρατικής επιχορήγησης κι έπειτα από καθησυχασμό των αρχηγών του Κογκρέσου πως είναι κοντά σε μια επίτευξη συμφωνίας για μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την Guardian, η συμφωνία θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση για έξι βδομάδες επιτρέποντας ακόμα και τις αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες. Οι Δημοκρατικοί έχουν επανειλημμένα ωστόσο τονίσει την ανάγκη αύξησης των δαπανών για άλλα κυβερνητικά προγράμματα.