Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας εξετάζει μεταρρυθμίσεις στον ποινικό κώδικα που ισχύει στη χώρα από τότε που ήταν αποικία των Ολλανδών. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν υποβληθεί είναι η απαγόρευση των σεξουαλικών σχέσεων εκτός γάμου, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η συγκατοίκηση, θέματα τα οποία μέχρι πρότινος ρυθμίζονταν βάσει νόμων. 
 
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν την ευρεία στήριξη του κοινοβουλίου, όπου λίγοι βουλευτές στήριξαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας καθώς φοβούνται ότι θα χάσουν τη συντηρητική βάση των ψηφοφόρων ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του χρόνου. 
 
Αρκετοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση Ουιντόντο έχουν επισημάνει ότι η ΛΟΑΤ κοινότητα θα πρέπει, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες, να μην υπόκεινται σε διακρίσεις και βία. Όμως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο πρόεδρος, απαντούν ότι η πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση της Ινδονησίας δεν μπορεί να αποδεχθεί το ΛΟΑΤ κίνημα. 
 
Ακτιβιστές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι, αν εγκριθούν, τα νέα νομοσχέδια θα παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και θα χρησιμοποιούνται για να στοχοποιούνται μειονότητες.  Μέχρι στιγμής η νομοθεσία στην Ινδονησία δεν θέτει περιορισμούς στους ομοφυλόφιλους με εξαίρεση την υπερσυντηρητική επαρχία Άτσεχ.
 

«Το 2017 περί τα 300 μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας συνελήφθησαν»

Όπως αναδεικνύεται σε πρόσφατο ρεπορτάζ του news247, μέχρι τώρα σε όλη την χώρα χρησιμοποιείται ο νόμος περί πορνογραφίας ώστε να διώκονται οι ομοφυλόφιλοι και οι διεμφυλικοί, ενώ ο Υπουργός Αμύνης, είχε χαρακτηρίσει μιλώντας στο πρακτορείο Antara το ΛΟΑΤ κίνημα «πιο επικίνδυνο και από πυρηνικό πόλεμο». 

 
Μάλιστα, ο ερευνητής του οργανισμού Human Rights Watch, Andreas Harsono, σε πρόσφατη ανακοίνωση του διαπίστωσε ότι στην Ινδονησία «μόνο το 2017 περί τα 300 μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας συνελήφθησαν στην Ινδονησία».


Πολιτικούς σκοπούς πίσω από την εχθρική αντιμετώπιση βλέπει ο ΟΗΕ


Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επέκρινε τα νομοσχέδια που έχουν υποβληθεί προς έγκριση και ποινικοποιούν τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και αυτές εκτός γάμου, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να πλήξει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας της χώρας και αυτά άλλων μειονοτήτων.
 
Ο αλ Χουσέιν επεσήμανε ότι συζήτησε για το θέμα με τον πρόεδρο της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη χώρα. «Ο λόγος μίσους εναντίον αυτής της κοινότητας, που φαίνεται να χρησιμεύει κυνικά για πολιτικούς σκοπούς, το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει τα δεινά και να δημιουργεί άχρηστους διαχωρισμούς», τόνισε ο αλ Χουσέιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Τζακάρτα.

Μετά την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο το 1998, η Ινδονησία έγινε μια από τις πιο προοδευτικές χώρες της περιοχής, επεσήμανε ο Ύπατος Αρμοστής. 
 
«Μετά το 1998 η Ινδονησία πέτυχε τη μετάβαση προς τη δημοκρατία και τη συνέδεσε με σημαντική οικονομική ανάπτυξη. Μια περίοδο που εδραιώνει τις δημοκρατικές της προόδους, συστήνουμε θερμά στους Ινδονήσιους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.