Ο Πιερ Μοσκοβισί θα επισκεφθεί την Ελλάδα  την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου θα έχει συναντήσεις με προέδρους κομμάτων και στελέχη της κυβέρνησης. Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα. Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Δίνει βάρος στο πλαίσιο εποπτείας

Λίγο πριν την επίσκεψη του ο Μοσκοβισί δήλωσε πως αυτό που προέχει μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι να τεθεί το πλαίσιο εποπτείας για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα και πάλι «κανονική χώρα». Υποστήριξε ότι η χώρα θα μπορέσει να αποκτήσει και πάλι πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

«Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος είναι πολύ σημαντική και εκεί θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Αυτή η επιτυχία είναι πραγματική και σε αυτήν τη βάση θα διερευνήσουμε τι θα ακολουθήσει μετά, ποια θα είναι η εποπτεία που θα έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Επιπλέον, πιστεύω ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε σταδιακά να γίνει και πάλι μία “κανονική χώρα” με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις».


Ο Κοστέλο έχει ξεκαθαρίσει την αυστηρή γραμμή των δανειστών

Στην Ελλάδα θα βρεθεί και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, που προ ημερών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σενάριο καθαρής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, καθώς ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θα συνεχίσει να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των δανειστών και θα επιβάλλονται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για ακόμα δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Κοστέλο, το ζητούμενο για την Ελλάδα, παρά τα μέχρι τώρα θετικά σημάδια της οικονομίας της, είναι να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλουν οι δανειστές. «Η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξέλθει επιτυχώς του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Υπάρχουν όμως  πραγματικές προκλήσεις σχετικά με το αν θα καταφέρει η Ελλάδα να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο μετά τη λήξη του προγράμματος που θα διασφαλίζει τη διαρκή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».