«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διασφαλίσει την πλήρη επιστροφή στις αγορές, για πρώτη φορά από την υπαγωγή της χώρας στα προγράμματα διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές το 2010», γράφουν οι New York Times, σχολιάζοντας την έκδοση, όπως μεταδίδει η «Ναυτεμπορική»

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Ελλάδα ελπίζει πως οι δανειστές θα στηρίξουν τη γαλλική πρόταση για σύνδεση των όρων αποπληρωμής του χρέους της χώρας με το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επανάληψη των υποχρεώσεων υψηλής αποπληρωμής κατά τη διάρκεια ύφεσης».

Από την πλευρά του το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι με την έκδοση του νέου επταετούς ομολόγου, γίνεται «άλλο ένα βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο». «Η κυβέρνηση», συμπληρώνεται, «στοχεύει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό αποθεματικό 20 δισ. ευρώ μέχρι να λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από τις αγορές και τα υπόλοιπα από τον ESM. Σχεδιάζει, επίσης, την έκδοση τριετούς και δεκαετούς τους επόμενους μήνες, καθώς προσπαθεί να εδραιώσει την ανάκαμψή της στις αγορές. Η ελληνική κυβέρνηση στρέφει πλέον την προσοχή της στις συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και επιπλέον ρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euro2day, η εντολή για την έκδοση ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα, με τις Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura.
 
«Η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι», ανέφερε ανάδοχος του ομολόγου που επικαλούνται οι ίδιες πληροφορίες, εξηγώντας τη στάση αναμονής που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο κλίμα αστάθειας που παρουσίασαν οι αγορές. «Εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με άλλη πηγή, ενός τραπεζίτη που δεν κατονομάζεται, η σημερινή ημέρα θεωρήθηκε καλή για έξοδο στις αγορές, καθώς «δεν αναμένονται μακροοικονομικές ανακοινώσεις.
 
«Ο EFSF (σ.σ. ο οποίος είδε προσφορές άνω των 14 δισ. για έκδοση 3 δισ. ευρώ) έδειξε ότι δεν υπάρχει έντονη διάχυση από τις μετοχές στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος. Τα χθεσινά deals προχώρησαν και δεν βλέπω γιατί θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό με την Ελλάδα, εάν η τιμολόγηση είναι ορθή» στην οικονομική ιστοσελίδα.