Όπως αναφέρει πηγή της Ευρωζώνης, τα προαπαιτούμενα που μένουν ανοικτά είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το Ελληνικό, η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι προσκλήσεις επενδυτών για το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί, συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας πως η εποπτεία των δανειστών και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλονται στην Ελλάδα θα συνεχιστούν και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, που αναμένεται τον Αύγουστο του 2018.

Δήλωσε ότι  «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο μιλάμε για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως έχει πεισθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, η ανεργία μειώνεται, η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί παρά τις αναταράξεις. Επισήμανε πως θα πρέπει να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η τέταρτη.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους δήλωσε ότι θα συζητηθούν μέτρα για το χρέος, καθώς και πως δεν θα χρειαστεί άλλο μνημόνιο για την Ελλάδα. Παράλληλα, εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και την εποπτεία που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος, ενώ υπογράμμισε πως αντίστοιχα προγράμματα εποπτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν και για άλλες χώρες.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε  πως «είμαστε σε πολύ καλή τροχιά» και έκανε λόγο για «καλά νέα» που έρχονται από τις αγορές με την έκδοση του επταετούς ομολόγου.