Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις μέρες στην ανατολική Γκούτα της Συρίας, ενώ δεκάδες κτήρια έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς της συριακής αεροπορίας. Η Γκούτα θεωρείται προπύργιο των αντικυβερνητικών μαχητών από το 2013 και αυτός είναι ο λόγος που οι επιθέσεις είναι τόσο σφοδρές.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δεκάδες παιδιά. Άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή κάνουν λόγο για δραματικές συνθήκες. «Η Γκούτα έχει πνιγεί στο αίμα» δήλωσε ένας από τους γιατρούς που βρίσκεται στην περιοχή, ενώ δημοσιογράφος που καλύπτει τα γεγονότα και κατάγεται από την πόλη Δούμα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή ασφαλές μέρος. Έχουμε γίνει μια πόλη φαντασμάτων, όπου και αν περπατήσεις μυρίζεις το αίμα και τον θάνατο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης σε μια απόφαση όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα που ζητούσαν επειγόντως στελέχη υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για να προσφερθεί βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους. Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, αυτό που ζητά ο ΟΗΕ δεν μπορεί να συμβεί, λόγω των τρομοκρατών. «Θα θέλαμε να δούμε μια εκεχειρία, δηλαδή το τέλος του πολέμου, αλλά οι τρομοκράτες δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν».