Την ίδρυση τέταρτης Νομικής σχολής προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο ΑΜΠΕ, με στόχο την αποσυμφόρηση των ήδη υπαρχόντων νομικών σχολών, ενώ δεν απέκλεισε   τη δημιουργία και νέων τμημάτων άλλων ειδικοτήτων σε ιδρύματα της χώρας.
 
Στην ανακοίνωση του υπουργού εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία έπειτα από Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα αναφέροντας ότι «η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα».
 
Όπως σημειώνουν επίσης οι φοιτητές «το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης».

 

Αντιδράσεις από τη ΝΔ
 

Στις νέες εξαγγελίες του Κ. Γαβρόγλου αντιδρά και η Νέα Δημοκρατία, με την τομεάρχη Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Καραμέως να χαρακτηρίζει «πελατειακές» τις δηλώσεις του υπουργού αναφέροντας «χωρίς σχέδιο και στόχευση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως μοχλό εξυπηρέτησης πελατειακών σκοπιμοτήτων. Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας»
 
«Αντί στην κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους τοπικού χαρακτήρα» προσέθεσε.
 

«Δε χρειαζόμαστε νέα σχολή»
 

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 το μέλος του ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Αναστασόπουλος, δήλωσε πως «είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα μια Νομική Σχολή. Αν ισχύει η πρόταση, είναι σε λάθος κατεύθυνση».
«Φοβάμαι ότι είναι συνέχεια τακτικής μικροπολιτικού σχεδιασμού η εξαγγελία για τεταρτη σχολή. Θα ζητήσουμε επικοινωνία και διαβούλευση με το υπουργείο, ώστε να δούμε ποιό είναι το σκεπτικό κι αν όντως ισχύει, θα αντιδράσουμε», σημείωσε