Η πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Βαρσοβίας, Άννα Τσιπτσίνσκα, μιλώντας στον Observer, όπως αναμεταδίδει η Guardian, δήλωσε πως δέχονται καθημερινά αντισημιτικά και αντιεβραϊκά σχόλια, με τον περίγυρο τους να παραμένει σιωπηλός απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις.
 
Τα μέλη της πολωνο – εβραϊκής κοινότητας που συμμετέχουν στον διάλογο για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο εξέφρασαν την απογοήτευση τους στην απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να τονίζοντας πως οι απόψεις αυτές είναι υπερβολικά δυσάρεστες για να τις αγνοήσουν.
 
«Την περασμένη βδομάδα ακούω όλο και πιο συχνά από νεαρούς Εβραίους να θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα» αναφέρει ο ραβίνος Μάικλ Σούντριχ. «Συγκεκριμένα, έρχονται με ρωτάνε: Ραβίνε, ήρθε η ώρα να φύγουμε;’’ Αυτή είναι μια πρόκληση για την πολωνική κυβέρνηση: ορισμένοι από τους πολίτες τους δεν αισθάνονται πλέον άνετα να ζουν στη χώρα» προσθέτει.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία της Πολωνίας ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο επισύρει ποινή φυλάκισης σε κάθε αναφορά πως το «πολωνικό έθνος ή το πολωνικό κράτος» να είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, συμπεριλαμβανομένου και του Ολοκαυτώματος.
 
«Αυτό που βρίσκω πολύ απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι έχουν ξανά εισέλθει σε ένα είδος νοοτροπίας που οι άνθρωποι δεν ακούνε ο ένας τον άλλον. Αυτό που πετύχαμε τα τελευταία 25 χρόνια είναι να καταφέρουμε να αναπτύξουμε μια ευαισθησία για την ‘’άλλη πλευρά’’ όμως αυτό που βλέπω τώρα είναι μια πλήρης έλλειψη ευαισθησίας τόσο από την πολωνική κοινότητα στην εβραϊκή και αντίστροφα» αναφέρει ένας νεοϋορκέζος στην Guardian η οποίος έχει εβραϊκές ρίζες.
 
Όπως αναφέρει η Ανγκιέτσκα Μάρκεβιτς, διευθύντρια του Γραφείου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής της Βαρσοβίας, που επικεντρώνεται στη συμφιλίωση Πολωνίας – Εβραίων, «πολλοί άνθρωποι από την εβραϊκή κοινότητα νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν».