Λίγες μέρες μετά το Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου, η τρόικα θα επιστρέψει για λίγες μέρες στην Αθήνα ώστε να μπουν οι βάσεις για την αρχή της υλοποίησης των μέτρων που προβλέπει η τέταρτη αξιολόγηση. Οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτυχής εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και άλλα προαπαιτούμενα θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων Αθήνας – τρόικας.

Παράλληλα, θα γίνει κουβέντα για το πλαίσιο της εποπτείας που θα επιβληθεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κυβερνητικά στελέχη, το Μαξίμου είναι αισιόδοξο για την επιτυχή πορεία των διαπραγματεύσεων και εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες και έως την καταληκτική προθεσμία θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και τα εναπομείναντα 88 προαπαιτούμενα.

Τα μέτρα για την περίοδο 2019 – 2020

Οι δανειστές θέτουν ως βάση των διαπραγματεύσεων τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλει. Τον Μάιο προς Ιούνιο θα γίνει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά και τα ήδη ψηφισθέντα μέτρα για τις συντάξεις και το αφορολόγητο για το 2019 και 2020, αλλά και για τα αντίμετρα που ζητά η Αθήνα. Τα μέτρα για τη διετία 2019 – 2020 αγγίζουν τα 5 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, το Μαξίμου θεωρεί ότι το πολύ υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό όπλο απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο Μοσκοβισί έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις των δανειστών

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν το αφήγημα περί καθαρής εξόδου δεν υφίσταται, καθώς η εποπτεία θα διαρκέσει «για όσο καιρό χρειάζεται». Σε συνέντευξη του είχε ξεκαθαρίσει ότι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, οι δανειστές θα συνεχίσουν να ζητούν από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις  σε μνημονιακό πλαίσιο.

«Δεν πρόκειται να μιλήσω για καθαρή, σκληρή ή ομαλή έξοδο, μιλάω μόνο για επιτυχημένη έξοδο. Τι σημαίνει αυτό; ότι πάμε μέχρι το τέλος του προγράμματος, ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και ότι μετά το πρόγραμμα μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Είτε είσαι μέσα είτε έξω. Και δε θα υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με νέο πρόγραμμα, δεν είμαι υπέρ ενός προληπτικού προγράμματος, αλλά θα υπάρξει όπως συνέβη με όλα τα προγράμματα ήδη στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στην Πορτογαλία μία επιτήρηση μετά το πρόγραμμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες ότι η αναπτυξιακή στρατηγική είναι ελληνικής ιδιοκτησίας αλλά ότι οι δεσμεύσεις που έλαβαν οι ελληνικές αρχές στα πρωτογενή πλεονάσματα κλπ. τηρούνται πλήρως».

Υπέρ της πώλησης κόκκινων δανείων ο SSM

Η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM )Ντανιέλ Νουί, αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τραπεζίτες αλλά και τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day, οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν την πλέον κρίσιμη παράμετρο για τον Μηχανισμό.

«Η θεραπεία των προβληματικών δανείων αγγίζει μεγάλο κομμάτι του στεγαστικού χαρτοφυλακίου για το οποίο οι τράπεζες πρέπει να λάβουν μέτρα προκειμένου να εξυγιανθεί, με τις μικρότερες, όμως, δυνατές απώλειες», αναφέρουν πηγές και υπογραμμίζουν ότι «για τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια που δεν φέρουν εξασφαλίσεις υπάρχει η λύση της πώλησης».

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, επισημαίνεται πως ο Μηχανισμός ζητά και τονίζει ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν όλες τις κατηγορίες κόκκινων καταγγελμένων δανείων και η μοναδική προστασία της πρώτης κατοικίας δίνεται μόνο από τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη, για όσους πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.