Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, η Μέρκελ παραχώρησε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και υπογράμμισε ότι παρά την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών για την παραχώρηση του υπουργείου Οικονομικών στο SPD, δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, καθώς μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να ήταν «οδυνηρή» αλλά ήταν αναγκαία προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Υπογράμμισε πως «πληρώσαμε το κόστος» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο η απόφαση αυτή «ήταν απολύτως συνειδητή» γιατί θα ήταν «ανεύθυνο» να αφήσει τις διαπραγματεύσεις να καταρρεύσουν. Η Μέρκελ τόνισε πως συνεχίζει να έχει τον έλεγχο του κόμματος της και ξεκαθάρισε πως θέλει να παραμείνει στη θέση της καγκελάριου μέχρι το 2021, καθώς «ανήκω στους ανθρώπους που κρατούν τις υποσχέσεις τους». Προ ημερών η Bild φιλοξενούσε δημοσίευμα στο οποίο επισημαινόταν πως «μετά από 18 χρόνια στο κεφάλι του CDU, η κριτική εναντίον της δεν ήταν ποτέ τόσο μαζική ή τόσο άγρια».

Εν αναμονή της απόφασης των μελών του SPD

Στις 4 Μαρτίου τα περίπου 464.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατ’ων θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν βέτο στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD και βασικός επικεφαλής του «NoGroKo» («όχι στον μεγάλο συνασπισμό»), Κέβιν Κίνερτ, έχει δώσει δείγματα γραφής για τη στάση που αναμένεται να κυριαρχήσει, καθώς εμφανίζεται κάθετα αρνητικός στις συζητήσεις.

«Δεν απορρίπτουμε μόνο τη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό, απορρίπτουμε και το πολιτικό στυλ που σήμερα κυριαρχεί» δήλωσε ο Κίνερτ, την ώρα που το SPD καλωσορίζει περισσότερα από 24.000 νέα μέλη, που εντάχθηκαν στο κόμμα από την 1η Ιανουαρίου έως την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Φεβρουαρίου. Στο SPD δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός πως μετά τη συνεργασία με το κόμμα της Μέρκελ από το 2013, το κόμμα κατέγραψε το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την μεταπολεμική περίοδο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει μόλις 20,5%.