Το Μονομελές Εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου τη Δευτέρα εξέτασε την υπόθεση των τριών Χιωτών οι οποίοι δικάστηκαν για την παράνομη μεταφορά οκτώ προσφύγων και μεταναστών από την Βολισσό στα Ψαρά, προκειμένου εν συνεχεία αυτοί να επιβιβασθούν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το astraparis.gr,  στους δύο εκ των τριών, γιατί ο τρίτος θεωρήθηκε ως απλός συνεργός, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 66 μηνών εξαγοράσιμη σε 36 δόσεις και συγκεκριμένα: 2 έτη φυλάκισης ως ποινή βάσης (για τον ένα μεταφερθέντα) και 6 μήνες φυλάκιση για κάθε έναν από τους άλλους επτά, ήτοι σύνολο 42 μήνες συν οι 24 (των δύο ετών βάσης). Από την ποινή αυτή θα αφαιρεθεί ο χρόνος προφυλάκισής τους.
 
Αρχικά ο εισαγγελέας είχε προτείνει ποινή βάσης φυλάκιση τριών ετών και 7 μήνες για τον καθένα από τους μεταφερθέντες πρόσφυγες και μετανάστες.
 
Όλοι θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των αναγκαίων εγγράφων από το δικαστήριο στις φυλακές Χίου, ενώ ασκείται έφεση, η οποία – όμως – δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία περί διακίνησης αλλοδαπών.