Το Σάββατο έξι τουρκικά πλοία παρεμπόδισαν το γεωτρύπανο «Σάιπεμ 12000» της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να κατευθυνθεί προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου θα διενεργούσε γεώτρηση για λογαριασμό της εν λόγω εταιρείας, με σκοπό την αναζήτηση φυσικού αερίου.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως η ιταλική εταιρεία δεν δείχνει κάποια ανησυχία για τυχόν κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, δεδομένου σύμφωνα με τον ίδιο ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιες προκλήσεις, και πως το «Σάιπεμ 12000» αναμένει την εντολή της εταιρείας του για να συνεχίσει την επιχείρηση. «Σε πολλές χώρες του κόσμου όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν συχνά» σχολίασε ο υπουργός.
 
Στις πληροφορίες που θέλουν την ΕΝΙ να δίνει εντολή στον καπετάνιο της επιχείρησης να μην προχωρήσει το έργο, ο υπουργός δήλωσε πως η εταιρεία είχε δώσει την εντολή ο καπετάνιος να μη γυρίσει πίσω, ενώ χαρακτήρισε πειρατική την ενέργεια της Τουρκίας προσθέτοντας πως την αφήνει εκτεθειμένη. 
 
Ωστόσο τόνισε πως τον τελικό λόγο τον έχει η Ρώμη, υπενθυμίζοντας πως ο τούρκος ηγέτης δεν έμεινε ευχαριστημένος από την απάντηση που έλαβε από την Ιταλία για την δραστηριοποίηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
 

Αυστηρό μήνυμα από την Κομισιόν

 
Όπως ανέφερε ο Ι. Κασουλίδης η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενημερωθεί για το περιστατικό καθώς και η αμερικανική πρεσβεία, ενώ τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τη Ρώμη.
 
Η Κομισιόν με αφορμή το περιστατικό κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από «προστριβές, απειλές ή ενέργειες που διαταράσσουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
 
Ερωτηθείσα για το περιστατικό, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε  πως «η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα στη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και ότι θα απέχει από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, που διαταράσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».
 
Η ίδια τόνισε την ανάγκη η Τουρκία «να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους». 
 

«Να συμμορφωθεί η Τουρκία»

 
Να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας πως οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά ενός υποψήφιου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.
 
«Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι «ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό».
 
Το ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων χαιρέτισε «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».