Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων, καθώς τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος ανοιχτής θαλάσσης 90 του Λιμενικού Σώματος και του προκάλεσε σοβαρές ζημιές, χωρίς πάντως να έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το γεγονός δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ το σκάφος του Λιμενικού έχει μεταφερθεί για επισκευή στη Λέρο. Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ήρθε σε επαφή με την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του Πολεμικού Ναυτικού η οποία βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων.


«Θα υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».

Ερωτηθείς για το τι σκοπεύει να πράξει η ελληνική κυβέρνηση, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως παρακολουθούν πάρα πολύ στενά την κατάσταση και παρά τον προβληματισμό τους για τη στάση της Τουρκίας, δεν επιθυμούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά. «Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Απειλές από τον Ερντογάν

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, ο Ερντογάν τόνισε ότι «δεν μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου» και προειδοποίησε «όσους περνούν τα σύνορα σε Κύπρο και Αιγαίο πως δεν θα πρέπει να κάνουν λάθος υπολογισμούς. Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας».


Στις αρχές Φεβρουαρίου ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, είχε απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα, λέγοντας πως όποιος Έλληνας τολμήσει να πατήσει το πόδι του στα Ίμια θα νιώσει την οργή της Τουρκίας. «Η Αθήνα θα νιώσει την οργή της Τουρκίας, χειρότερη από αυτή στην Αφρίν. Θα σπάσουμε τα χέρια και τα πόδια αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή όποιου υπουργού τολμήσει να ανέβει στα Ίμια στο Αιγαίο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ήπια παρέμβαση Κομισιόν και «απειλές» κατά Ερντογάν

 
Θέση για το περιστατικό και τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν έλαβε λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διά του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, διαμήνυσε πως η αύξηση της έντασης δεν είναι ό,τι καλύτερο για την εξέλιξη της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τςι 26 Μαρτίου, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και των Ευρωπαίων επικεφαλής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ντόνταλντ Τουσκ στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
 
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε πως «το ελληνικό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση συγχρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής», καλώντας την Τουρκία να σεβατεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη Δευτέρα τις προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, καλώντας την να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που δημιουργεί εντάσεις, και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, στον απόηχο των προκλητικών τουρκικών κινήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Ίσες αποστάσεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να ακολουθήσουν τη μέθοδο της διπλωματίας καλεί τις δύο πλευρές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να επιλυθεί το περιστατικό στα Ίμια, κρατώντας ίσες αποστάσεις από το θέμα.
 
«Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
 
«Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας» προσέθεσε.

 

Τουρκία: Διαστρεβλώνετε την αλήθεια -δικά μας τα Ίμια
 
Πυρά κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε η τουρκική πλευρά με αφορμή το περιστατικό στα Ίμια με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να υποστηρίζει πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια, ενώ αναφέρουν στην ανακοίνωση πως «προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους χειρισμούς σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες ανήκουν στη χώρα μας.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει πως προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή της γνώμη και να διαστρεβλώσει την αλήθεια. Είναι «κάτι που έχουμε συνηθίσει» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.
 
«Στην πραγματικότητα το υπουργείο μας τηλεφώνησε στον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα που προκλήθηκαν από τους επικίνδυνους χειρισμούς σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής χθες το βράδυ γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων, οι οποίες ανήκουν στη χώρα μας» αναφέρει επίσης η τουρκική πλευρά.
 
«Ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι η εχθρική στάση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στον θαλάσσιο συνεχίζεται και δεν πρόκειται να  δείξουμε καμία ανοχή και ότι δεν είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την ελληνική πλευρά να πρέπει δώσει τέλος σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

 
Μήνυμα προς την τουρκική πλευρά στέλνει ο έλληνας πρωθυπουργός ζητώντας από την Τουρκία να τερματίσει τις αυξανόμενες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
 
Η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου Πρωθυπουργού ενώ όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.