Mιλώντας στην ΕΡΤ ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι στην υπόθεση της Νοvartis υπάρχουν αδικήματα που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν παραγραφεί, αλλά υπάρχουν και αδικήματα, όπως αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας, τα οποία πρέπει να ερευνηθεί εάν έχουν παραγραφεί.
 
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το αδίκημα της απιστίας μπορεί να έχει παραγραφεί, αυτά της δωροδοκίας και της δωροληψίας όμως -όπως έχει καταλήξει η νομολογία – δεν έχουν παραγραφεί. Αυτά στοιχειοθετούν την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δήλωσε ακόμη. Αν υπουργός δεν έχει δωροδοκηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αυτό πρέπει να διερευνηθεί, πρόσθεσε.

Όπως υποστήριξε, η Επιτροπή της Βουλής και το δικαστήριο πρέπει να εξετάσουν τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να δούμε αν υπάρχει η νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
 
Χαρακτήρισε το νομικό καθεστώς που ίσχυε (νόμος περί ευθύνης υπουργών), «ηθικά απαράδεκτο και πολιτικά ανέντιμο γιατί προσβάλλει την ισονομία», υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση ζητά συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξει αυτό το καθεστώς, για να υπάρχει διαφάνεια στον δημόσιο βίο.
 
Υπενθύμισε πως η ρύθμιση για την προστασία των μαρτύρων ισχύει από το 2001, ενώ είχε ψηφιστεί και από την Νέα Δημοκρατία, ενώ διαβεβαίωσε πως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων, πέραν των εισαγγελέων.
 
«Η κυβέρνηση δεν διεξάγει την έρευνα, η εισαγγελέας ερευνά ποιά πρόσωπα εμπλέκονται» ανέφερε ο Σ. Κοντονής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν βάλλει κατά των αντιπάλων της αλλά δεν θα κλείσει τα μάτια σε ένα διεθνές σκάνδαλο. Είναι λαϊκή επιταγή η κάθαρση για να μάθει ο λαός την αλήθεια.
 
Η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και με υπουργικές αποφάσεις, συμπλήρωσε. «Για αυτό εμφανίζονται εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία οφείλει να αποδειχτεί αν έχουν ευθύνη». Υπενθύμισε πως στο παρελθόν βουλευτές είχαν ζητήσει σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
 
Ερωτηθείς για πιθανές αποζημιώσεις από την Novartis δήλωσε πως το δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα για τα οποία ζημιώθηκε, μέσω αγωγής και στα ελληνικά δικαστήρια, αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις στην Ελλάδα. Απέρριψε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κληθεί να αποζημιώσει άλλες χώρες για υπερτιμολογημένα φάρμακα.